Pályaválasztásról hitelesen – Fókuszban az MTMI tárgyak

Lippai-Nagy Irisz, az Amerikai Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója kiemelte a konferencián, hogy a közismert foglalkozások mellett az utóbbi években olyan szakmák is nagy számban megjelentek, amelyekről sem a gyerekek, sem szüleik többsége nem tudja, hogy pontosan mit is takarnak. Ez az egyik legnagyobb nehézség a mostani pályaválasztásban. Kifejtette: ezért az Amerikai Kereskedelmi Kamara – mely egy 360 vállalatot képviselő, független nonprofit szervezet – tavaly novemberben elindította úgynevezett karrierorientációs programját. Ennek célja, hogy a pályaválasztás előtt álló középiskolásoknak önkéntes vállalati képviselők (karriernagykövetek) tartsanak iskolai előadásokat, amelyeken elmagyarázzák, mivel is foglalkoznak náluk az egyes szakmák képviselői. Az önkéntesek arra igyekeznek ösztönözni a fiatalokat, hogy tudatosan tervezzék karrierjüket. A programba minél több iskolát és céget igyekeznek bevonni, ezért az erről szóló debreceni konferenciára is nagyobb helyi vállalatok, illetve oktatási intézmények képviselőit hívták meg.

Papp László, Debrecen polgármestere is felszólalt a rendezvényen. Elmondta: az elmúlt években pozitív folyamatok indultak el Debrecen gazdaságában, s azok az oktatásra is kihatnak. "Több mint 6 ezer új munkahelyet sikerült létrehozni. 2018-ban a Magyarországra érkező befektetések egyharmadának Debrecen volt a célpontja" – jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy a város gazdasága ezeknek köszönhetően ma már sok lábon áll, az élelmiszeripartól, a telekommunikáción, a gyógyszeriparon át egészen a járműiparig terjed. "Ezért rendkívül nagy a felelősségünk abban, hogy olyan képzési struktúrát állítsunk a debreceni gazdaság mögé, amely a következő években is segíti a város növekedését" - fogalmazott. A polgármester szerint fontos lépés az angol nyelvű nemzetközi iskola felépítése, amely lehetővé teszi, hogy külföldi cégvezetők, szakemberek válasszák karrierük helyéül Debrecent. Arról is beszélt, hogy a cívisvárost sokszor 50-70 helyszín közül választották, választják a befektetők. Példaként a BMW-t, a ThyssenKrupp-ot és a Kronest említette."Az a célunk, hogy a jelenlegi, 70-72 ezres diáklétszámot a városban a 30-as évekre 100 ezer fölé emeljük" - mondta Papp László.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja szerint élményekre és hatásokra van szükségük a diákoknak, ugyanakkor az is elengedhetetlen, hogy a tanárok is megfelelő információval rendelkezzenek és ráirányítsák a megfelelő hangsúlyokra a figyelmüket. "Ezért nagyon fontos és kulcsfontosságú a karrierorientációnál a pedagógusoknak is a felkészítése, a  támogatása és a továbbképzése, fontos, hogy számukra is élményt kell nyújtani" - hallhattuk Tirpák Zsoltot.

A pályaorientációs program novemberben indult, és eddig 97 vállalat, 92 iskola regisztrált rá. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara azt szeretné, ha ez a szám tovább emelkedne.

190313 amcham karrierorientacios program pl mj 10

Galéria

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot