Pályaválasztás

Tisztelt 8. osztályos, pályaválasztás előtt álló diákok szülei!csalad 400

Tudjuk, hogy szülőként milyen nagy felelősség annak eldöntése, hogy gyermekünk hol tanuljon tovább. Mi ebben szeretnénk Önöknek segíteni.

Szeretnénk bemutatni, hogy milyen képzések közül tudnak választani a nyolcadikosok, milyen lehetőségeik vannak a szakképzésben.

Két nagy iskolatípust: a technikumot és a szakképző iskolát ismerhetik meg most jobban.

 1. Ha azt szeretné, hogy gyermeke érettségit és szakmát is szerezzen egyszerre, és /vagy a továbbtanulás a cél, akkor a technikumi képzéseket ajánljuk. A technikum 5 tanéves képzése alatt nemcsak érettségit szereznek diákjaink, hanem egy technikusi oklevéllel is gazdagodnak.  Ez utóbbi emelt szintű érettséginek felel meg, azaz a szakirányú továbbtanulás során óriási előnyt szereznek a tanulóink.
  Ha a gyermeke nagyon jó nyelvérzékkel rendelkezik, szeretné, ha ezt a tudását gyarapítaná, akkor szintén a technikusi képzéseket ajánljuk. Egyes képzéseink, iskoláink esetében két tanítási nyelvű, vagy nyelvi előkészítő osztályokat is indítunk.
  Az első két évben ágazati alapoktatásban vesznek részt a diákok, majd az ágazati alapvizsga után, a harmadik tanévtől kapcsolódnak be a szakirányú oktatásba. A harmadik tanévtől a diákok jogosultak arra, hogy a duális képzésben vegyenek részt, azaz nemcsak az iskola falai között folytatják az adott szakma elsajátítását, hanem egy partnercégnél is gyarapítják gyakorlati, vagy akár elméleti tudásukat (természetesen a közismereti tantárgyak oktatása az iskolában folytatódik). Ez nemcsak amiatt jó hír, mert megismerhetik a fiatalok, milyen egy vállalatnál az élet, hanem amiatt is, mert munkaszerződéssel - a tanulmányi eredményük függvényében - munkabért is kapnak. 
  A 4. tanév végén előrehozott érettségit tehetnek magyarból, matematikából, történelemből, hisz az utolsó évben már csak a nyelvet tanulják és magát a szakmát.
 2. Ha azt szeretné Ön vagy gyermeke, hogy minél hamarabb egy jól fizető szakmát szerezzen, akkor a szakképző iskolai képzéseket ajánljuk. Ne aggódjon, mert így sincs a kisfia/kislánya előtt elvágva az út az érettségi, a továbbtanulás előtt! Ha a 3 éves képzés után úgy érzi a fiatal, hogy mégis szeretne érettségit tenni, akkor azt ingyenes megteheti, ráadásul úgy, hogy akár már dolgozhat is mellette.
  Az első évben ágazati alapoktatásban vesznek részt diákjaink, és az ágazati alapvizsga után duális képzésbe is bekapcsolódhatnak, amit fentebb, a technikumi képzésnél már bővebben leírtunk.

Ráadásul, az új szakképzési törvény még azt is lehetővé teszi, hogy a technikumok és a szakképző iskolák között később válasszanak a fiatalok. Ez azt jelenti, ha  középiskolai tanulmányait például egy elektronika és elektrotechnika ágazatba tartozó szakképző osztályban kezdi gyermeke (8. évben villanyszerelő szeretett volna lenni), de úgy dönt, hogy mégis szeretne érettségit, akkor ugyanazon ágazaton belül átmehet a technikusi csoportba (az 5. év végén az érettségi mellé kap egy elektronikai technikusi oklevelet is, ha a példánknál maradunk). Ez fordítva is igaz. Erre az ágazati alapoktatás ad lehetőséget, ami a szakképző iskolákban egy, a technikumban pedig két tanév, ahogy már fentebb olvashattak róla.

Biztosan Önök is értesültetek már arról, hogy ettől a tanévtől az a diák, aki szakképző intézményben, azaz technikumban vagy szakképző iskolában tanul tovább, ösztöndíjat kap. Ez változó összegű attól függően, melyik iskolatípust választják. Technikus tanulóként az első két tanévben 8 050 Ft-ot kap a diák minden hónapban. Ha szakképző iskolában fog tanulni gyermeke, az első tanévben 16 100 Ft-ot kap havonta. Ez az összeg a mindenkori minimálbér összegéhez igazodik.
A juttatások ezután sem érnek véget. Az ágazati alapoktatás után, az ágazati alapvizsga sikeres letételét követően lesznek olyan diákok, akik cégeknél fognak duális képzésben tanulni, míg mások a tanműhelyekben sajátítják el a szakmai ismereteket. Ösztöndíjat a munkaszerződéssel nem rendelkezők kaphatnak (ennek összege: már a tanulmányi eredményüktől függ: 8 000-56 000 Ft közötti), a duális képzésben részt vevők a minimálbér 25-60 százalékára számíthatnak (tanulmányi eredményektől függően ebben az esetben is), ami az utolsó évben akár 100 százalékra is emelkedhet. A sikeres szakmai vizsgát követően a tanulók vizsgaeredménytől függően 150 000 és 300 000 forint közötti összeget kaphatnak.

Összegyűjtöttük egy kiadványba az összes iskolánk 2021/2022-es tanévre hirdetett képzéseit. Itt megtekintheti.
 

Reméljük, megkönnyítettük a választást!

Ha további kérdése lenne, keressen minket bizalommal:

 • 0630/955-7802; 0652/875-480
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

"Aki szakmát tanul jövőt választ"

Sikeres pályaválasztást kívánunk a gyermekeiknek!

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×
Tanulj akár munka mellett, teljesen ingyen rövid
képzési idővel!

Szakmai képzés honlapra borítókép

Felnőttek ingyenes szakmai képzése