Gépgyártástechnológiai technikus

Gépészet ágazat 5 éves képzése, amely érettségi bizonyítvány és technikusi oklevél megszerzésével zárul.

Kiknek ajánlott ez a képzés?

Azoknak, akik precízek, jól tudnak kommunikálni, másokkal együtt dolgozni, ügyesek a szervezésben, irányításban, szeretnek gépekkel, szerszámokkal dolgozni és új dolgokat alkotni. Fontos, hogy jól menjenek a reáltárgyak, – fizika, természettudomány, technika és tervezés – hogy meg tudd érteni a munkával járó számítások és gépek használatát.

Milyen tantárgyakat fogsz tanulni, ha ezt a képzést választod?

Gépészeti alapismeretek, gyártás-előkészítés, forgácsoló megmunkálások, CNC-programozás alapjai, CNC-gépkezelés, műszaki rajz, anyagismeret és gyártástechnológia, automatizálás.

Mit csinálnak munkájuk során a gépgyártástechnológiai technikusok?

Igen sokrétű a munkájuk, hiszen az alkatrészek technológiai tervezése és gyártása mellett részt vesznek a gépek, mechanikus berendezések működtetésében, szerelésében, karbantartásában és javításában is. A gépgyártástechnológiai technikusok irányítják a tervezett gyártási folyamatokat. CNC vezérlésű gépet is tudnak kezelni, felszerszámozni és azzal alkatrészt gyártani. Emellett írni és tesztelni is tudnak egyszerűbb alkatrészek gyártására alkalmas CNC programot. Izgalmas része a munkájuknak, hogy az utóbbi években már robotokat is üzemeltetnek és felügyelik azok működését.

Mennyire lehet könnyen elhelyezkedni ezzel a végzettséggel?

Az elmúlt években egyre keresettebbek a gépgyártástechnológiai technikusok, így elmondható, hogy ezzel a végzettséggel könnyen el lehet helyezkedni a munkaerő-piacon.

Hol lehet dolgozni ezzel a végzettséggel?

A gépgyártás számtalan iparágban szükséges, így sok területen nélkülözhetetlennek számít a gépgyártástechnológiai technikusok munkája. Ezzel a végzettséggel el lehet helyezkedni akár az élelmiszeriparban vagy a mezőgazdaságban is. Érdemes nyitottnak lenni az egyes iparágak gépeinek megismerésére, hiszen ezáltal sok kapu nyílhat meg a gépgyártástechnológiai technikusok előtt.

Érettségi végzettséget is adó technikusi szakképesítés.

Két szakképző intézményben indul a képzés 2021/2022-es tanévben

Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum

Magyar-német két tanítási nyelvű

Tanulmányi terület kód: 0404

Ágazat megnevezése: Gépészet, magyar-német két tanítási nyelvű

 • A megszerezhető szakképesítés: 5 0715 10 06 Gépgyártástechnológiai technikus
 • Képzési idő: 1+5 évfolyamos
 • Egészségügyi alkalmasság: szükséges
 • Felvehető tanulók létszáma: 32

Az iskolánkba jelentkezők felvételének feltételei

Az iskolánkba jelentkező tanulóknak írásbeli felvételi vizsgát kell tenniük matematikából és anyanyelvből. A központi, „általános tanterv szerinti” írásbeli vizsga időpontja: 2021. január 23. 10 óra. A dolgozatokat minden olyan középiskolában meg lehet írni, amely szervez írásbeli vizsgát (célszerű a lakóhelyhez legközelebbi középiskolában megírni a dolgozatokat!). A jelentkezési határidő: 2020. december 4. A sajátos nevelési igényű tanulók, a tanulási, magatartási, beilleszkedési nehézséggel küzdő tanulók (és szüleik) a speciális vizsgakörülményekre vonatkozó igényeiket (a megfelelő szakvélemények mellékelésével) az írásbeli vizsgára való jelentkezésükkel együtt nyújtsák be az adott középiskolába. A központi írásbeli felvételi vizsga követelményeiről, a vizsga menetéről az általános iskola tájékoztatja a jelentkezőket.

Az írásbeli vizsga értékelőlapjának másolatát kell majd a Jelentkezési laphoz csatolni. A Mechwart felvételi pontszámításában mindkét tárgy százalékos eredményéből számítjuk ki a maximum 25-25 „szerzett” felvételi pontszámot.

Az írásbeli vizsgán szerzett pontokhoz maximum 50 ”tanulmányi” pontot számítunk az alábbi tantárgyi eredményekből:

Hetedik osztályos év végi és a nyolcadik osztályos félévi érdemjegyek

 • magyar nyelv és irodalom (max. 10 pont)
 • idegen nyelv - több tanulása esetén a jobbikból (max. 10 pont)
 • történelem (max. 10 pont)
 • matematika (max. 10 pont)
 • fizika (max. 10 pont)

A felvételi összpontszáma (max.:100 pont): a tanulmányi (hozott) pontok és a szerzett pontok összege.

Az azonos pontszámot elérő tanulók rangsorolásának szempontjai (csökkenő sorrendben):

 • Halmozottan hátrányos helyzet
 • Debrecenben lakó tanuló
 • Legalább városi szintű tanulmányi versenyeredmény
 • Kiemelkedő sport, művészeti tevékenység
 • Testvére, rokona iskolánkban tanul, vagy tanult
 • A pontszámításunkban figyelembe nem vett tantárgyak osztályzatai

A fenti körülményekről szóló igazolásokat (kivéve az állandó lakhelyt, és az osztályzatokat) a jelentkezési lap mellé kell csatolni.

A sajátos nevelési igényű tanulók, a tanulási, magatartási, beilleszkedési nehézséggel küzdő tanulók esetében az iskolánkba való jelentkezés előtt személyes megbeszélés szükséges a felvétel speciális körülményeinek rögzítésére. Iskolánk épülete jelenleg semmilyen területen nem akadálymentesített!

A felvételt nyert tanulóink iskolánk szervezésében orvosi alkalmassági vizsgálaton vesznek majd részt. Valamennyi tanulmányi területünkön a szakképzésbe nem kapcsolódhat be az, aki súlyos mozgásszervi, vérkeringési, légzőszervi, hallási és látási rendellenességgel küzd. Akiknek ilyen egészségügyi problémái voltak, vannak, annak javasoljuk, hogy az iskolaorvostól kérjenek bővebb felvilágosítást!

Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum

 • Tanulmányi terület kód0054
 • Képzési idő: 5 év 
 • Ágazati besorolás: Gépészet
 • Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
 • Képzés munkarendje: Nappali
 • Felvehető tanulók létszáma: 32 fő
 • Felvételi vizsga nincs.

  Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény (5,6,7 osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar nyelv és irodalom, matematika, idegen nyelv és - ágazattól, illetve szakmától függően - fizika, vagy informatika tantárgyakból).

 

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Hamarosan kezedben lesz az érettségi bizonyítványod, de még nem tudod, hogyan tovább?

erettsegi felugro

Képzési kínálatunkért kattints IDE!