Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikusi oklevél megszerzésével zárul.
Kinek ajánlott ez a képzés?
Aki remek ízérzékkel, jó kommunikációs készséggel, jó problémamegoldó képességgel, empátiával, jó szervezőkészséggel, kreativitással és együttműködő képességgel rendelkezik.
A szakma jó választás mindazoknak, akik szeretnek alkotni, munkájukkal örömet szerezni másoknak, érdekli őket a szervezés és a logisztika.
Remek választás azok számára is, akik nyitottak szakirányú felsőfokú tanulmányok folytatására.
Mit fog tanulni?
Munkavállalói ismeretek
Munkavállalói idegen nyelv
IKT a vendéglátásban
Termelési, értékesítési és turisztikai alapismeretek
Konyhai berendezések-gépek ismerete, kezelése, programozása
Ételkészítés-technológiai ismeretek
Ételek tálalása
Anyaggazdálkodás, adminisztráció, elszámoltatás
Mit csinál munkája során, aki elvégzi a képzést?
- vezetőszakács helyettes pozícióban végrehajtja, illetve végrehajttatja a meghatározott feladatokat;
- vezetőszakács pozícióban végrehajttatja az általa meghatározott feladatokat és ellenőrzi is azokat;
- előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket felügyel, szükség esetén korrigáltat;
- árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
- betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
- irányítja és összehangolja a segédszemélyzet munkáját;
- megérti és felhasználja a technológiai műveletek leírásait idegen
Hol tud elhelyezkedni?
A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, jó perspektívát és változatos feladatokat kínál. Részt vehet a vendéglátás irányításában.
Közép és felsővezetői feladatokat láthat el./pl.élelmezésvezető, élelmezésvezető -helyettes/.Konyhákon az ételkészítésben is részt vehet.
Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola
Ágazat: Turizmus-vendéglátás
Szakma azonosító száma: 5 1013 23 06
Kód: 0313
Érettségi végzettséget is adó technikusi szakképesítés: Szakács szaktechnikus
Képzési idő: 5 év
A technikusi képzés folyamán biztosítjuk a nyelvvizsga felkészítést.
Egészségügyi és pályaalkalmasság: szükséges
Felvehető tanulók létszáma: 20 fő
Felvételi eljárás
A felvétel feltétele: a szakmai egészségügyi alkalmasság a kereskedelem ágazatban; a szakmai egészségügyi és pályaalkalmasság a vendéglátóipar ágazatban.
Felvétel: tanulmányi eredmények alapján
Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, kémia, történelem, idegen nyelv tantárgyakból hozott pontok).
Azonos teljesítményű felvételizők esetén előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, ezt követően a debrecenieket, harmadsorban azt a tanulót, akinek testvére, szülője az iskola tanulója (volt).