Vegyész technikus

Vegyipari ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Mivel foglalkozik a vegyész technikus?

Kémiai és fizikai vizsgálatokat, klasszikus mennyiségi és minőségi analitikai és műszeres elemzéseket készít elő, végez és dokumentál.

Kiknek ajánlott ez a szakma?

Minden olyan fiatalnak ajánljuk, aki szereti a kémiát és érdeklik a kísérletek.

Mit csinálnak munkájuk során a vegyész technikusok?

A vegyész technikusok laboratóriumokban, gyógyszergyárakban utasítások, előírások alapján laboratóriumi műveletek, kísérletek önálló végrehajtásában, ellenőrzésében, vegyi anyagok előállításában; szerves és szervetlen preparatív laboratóriumi vagy félüzemi munkát végeznek. Elvégzik a vizsgálatokhoz szükséges mintavételezést. Kezelik a vegyszereket, és előkészíti a vizsgálatokhoz a szükséges anyagokat, eszközöket és műszereket. Elvégzik és kiértékelik a laboratóriumi szabványok szerinti vizsgálatokat, az eredményeket dokumentálják. 

Milyen tantárgyakat fogsz tanulni?

Kémiai anyagok elemzése, kémia az iparban, műszerismeret és dokumentáció, vegyipari alapműveletek folyadékokkal, gázokkal és szilárd anyagokkal, laboratóriumi mérések előkészítése, vizsgálatok elvégzése klasszikus analitikai módszerekkel,sektrofotometriás mérések,elektroanalitikai mérések, kromatográfiás mérések és még nagyon sok érdekes dolog.

Hol tudsz elhelyezkedni ezzel a végzettséggel?

Vegyipari cégeknél, gyógyszergyáraknál, olajipari cégek

Debreceni SZC Vegyipari Technikum

  • magyar-angol két tanítási nyelvű oktatás, vagy
  • angol nyelvi előkészítő évfolyammal, vagy
  • magyar-német két tanítási nyelvű oktatás, vagy
  • nyelvi előkészítő nélküli képzés

Tanulmányi terület kód: 0590

  • Felvehető tanulók száma: 64 fő
  • Ágazat: Vegyipar
  • A megszerezhető szakképesítés: 5 0711 24 08 Vegyész technikus
  • Képzési idő: 5 év
  • Egészségügyi követelmény: szükséges

Tanulmányi terület kód: 0560 - angol nyelvi előkészítő évfolyammal induló magyar-angol két tanítási nyelvű képzés

  • Felvehető tanulók száma: 32 fő
  • Ágazat: Vegyipar
  • A megszerezhető szakképesítés: 5 0711 24 08 Vegyész technikus
  • Képzési idő: 1+5 év
  • Egészségügyi követelmény: szükséges

Tanulmányi terület kód: 0570 - német nyelvi előkészítő évfolyammal induló képzés

  • Felvehető tanulók száma: 32 fő
  • Ágazat: Vegyipar
  • A megszerezhető szakképesítés: 5 0711 24 08 Vegyész technikus
  • Képzési idő: 1+5 év
  • Egészségügyi követelmény: szükséges

Tanulmányi terület kód: 0571 - nyelvi előkészítő évfolyam nélkül induló magyar-német két tanítási nyelvű képzés

  • Felvehető tanulók száma: 12 fő
  • Ágazat: Vegyipar
  • A megszerezhető szakképesítés: 5 0711 24 08 Vegyész technikus
  • Képzési idő: 5 év
  • Egészségügyi követelmény: szükséges

Tanulmányi terület kód: 0580- angol nyelvi előkészítő évfolyammal induló képzés

  • Felvehető tanulók száma: 32 fő
  • Ágazat: Vegyipar
  • A megszerezhető szakképesítés: 5 0711 24 08 Vegyész technikus
  • Képzési idő: 1+5 év
  • Egészségügyi követelmény: szükséges

 A felvételi eredmény megállapításának módja, a pontszámítás:

Magyar nyelv vagy irodalom tantárgyból (a jobbik számít) az 5-7. évfolyamok év végi, a 8. osztály félévi osztályzata (max. 20 pont), Történelem tantárgyból az 5-7. évfolyamok év végi, a 8. osztály félévi osztályzata (max. 20 pont), Matematika tantárgyból az 5-7. évfolyamok év végi, a 8. osztály félévi osztályzata (max. 20 pont), Idegen nyelv tantárgyból az 5-7. évfolyamok év végi, a 8. osztály félévi osztályzata (max. 20 pont), Kémia tantárgyból a 7. évfolyam év végi, a 8. osztály  félévi osztályzatainak a kétszerese (max. 20 pont), Maximálisan 100 pont szerezhető.

Azonos teljesítményű felvételizők esetén előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, ezt követően a debrecenieket, harmadsorban azt a tanulót, akinek testvére, szülője az iskola tanulója (volt).

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Kukkants bele iskoláink életébe!

felugroabalak 460460

Megnézem