Szakács

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

Kinek ajánlott ez a képzés?

Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni.

Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak.

A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.

Kiválló választás azoknak, akik remek ízérzékkel, jó kommunikációs készséggel, jó problémamegoldó képességgel, kreativitással,

együttműködő képességgel rendelkeznek.

Mit csinál munkája során, aki elvégzi a képzést?

  • a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
  • előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
  • árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
  • betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
  • anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
  • képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.

A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel. 

Hol tud elhelyezkedni?

A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, jó perspektívát és változatos feladatokat.

kínál. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként.

Felvételi eljárás

A felvétel feltétele: a szakmai egészségügyi alkalmasság a kereskedelem ágazatban; a szakmai egészségügyi és pályaalkalmasság a 

vendéglátóipar ágazatban.

Felvétel: tanulmányi eredmények alapján

Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, kémia,

történelem, idegen nyelv tantárgyakból hozott pontok).

Azonos teljesítményű felvételizők esetén előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, ezt követően a

debrecenieket, harmadsorban azt a tanulót, akinek testvére, szülője az iskola tanulója (volt).

Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

Tanulmányi terület kód: 0319

Ágazat: Turizmus-vendéglátás

Szakma azonosító száma: 4 1013 23 05

Képzés megnevezése: Szakács

Képzési idő: 3 év

Egészségügyi és pályaalkalmasság: szükséges

Felvehető tanulók létszáma: 32 fő

 

 

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Kukkants bele iskoláink életébe!

felugroabalak 460460

Megnézem