Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
Kinek ajánlott ez a képzés?
Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni.
Folyamatos fejlődésre és változatos munkára vágynak.
A jó szakács egyénisége felismerhető az általa készített ételben.
Kiválló választás azoknak, akik remek ízérzékkel, jó kommunikációs készséggel, jó problémamegoldó képességgel, kreativitással,
együttműködő képességgel rendelkeznek.
Mit csinál munkája során, aki elvégzi a képzést?
- a vezetőszakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;
- előkészítő, elkészítő és befejező műveleteket hajt végre;
- árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;
- betartja és betartatja a HACCP szabályzatot;
- anyagi és erkölcsi felelősséget vállal a rábízott javakért;
- a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;
- képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.
A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a főzésnek is, ami a szakács fő tevékenységi köre. A szakács élelmiszerekből ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fűszerekkel, ízesítőkkel.
Hol tud elhelyezkedni?
A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon, jó perspektívát és változatos feladatokat.
kínál. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll-, vagy a la carte szakácsként.
Felvételi eljárás
A felvétel feltétele: a szakmai egészségügyi alkalmasság a kereskedelem ágazatban; a szakmai egészségügyi és pályaalkalmasság a
vendéglátóipar ágazatban.
Felvétel: tanulmányi eredmények alapján
Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, kémia,
történelem, idegen nyelv tantárgyakból hozott pontok).
Azonos teljesítményű felvételizők esetén előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, ezt követően a
debrecenieket, harmadsorban azt a tanulót, akinek testvére, szülője az iskola tanulója (volt).
Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola
Tanulmányi terület kód: 0319
Ágazat: Turizmus-vendéglátás
Szakma azonosító száma: 4 1013 23 05
Képzés megnevezése: Szakács
Képzési idő: 3 év
Egészségügyi és pályaalkalmasság: szükséges
Felvehető tanulók létszáma: 32 fő