Cukrász

Kinek ajánlott ez a képzés?

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat.

Folyamatosan fejlődni szeretnének, változatos munkára vágynak.

Mit fog tanulni?

Munkavállalói ismeretek

Munkavállalói idegen nyelv

A munka világa

Cukrászati termékek készítése

Cukrászati berendezések, gépek ismerete, kezelése, programozása

Cukrászati termékek befejezése, díszítése 

Anyaggazdálkodás-adminisztrációelszámoltatás

Marketing és protokoll

Mit dolgozik munkája során, aki elvégzi a képzést?

  • felveszi a megrendeléseket;
  • kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
  • kiszámítja és előkészíti az elkészítendő termékekhez a hozzávaló menny- iségeket;
  • elkészíti a tésztákat, töltelékeket, bevonatokat;
  • munkáját kézzel és gépekkel végzi gyúró-, keverő nyújtógépet használ;
  • sütési és főzési műveleteket végez;
  • kéziszerszámok segítségével a termékeket megadott méretűre alakítja, formázza, díszíti;
  • az összetettebb termékeknél, a kisült tésztákat krémekkel rétegezi, dermeszti, majd a terméket bevonja és díszíti;
  • alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
  • fagylaltokat főz és fagyaszt;
  • csokoládéból bonbonokat, díszeket készít.
  • A cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez.

Hol tud elhelyezkedni?

A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.

Dolgozhat cukrászdákban, fagylaltozókban, cukrászüzemekben és sütődékben.

Felvételi eljárás

A felvétel feltétele: a szakmai egészségügyi alkalmasság a kereskedelem ágazatban; a szakmai egészségügyi és pályaalkalmasság a vendéglátóipar ágazatban.

Felvétel: tanulmányi eredmények alapján

Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, kémia, történelem, idegen nyelv tantárgyakból hozott pontok).

Azonos teljesítményű felvételizők esetén előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, ezt követően a debrecenieket, harmadsorban azt a tanulót, akinek testvére, szülője az iskola tanulója (volt).

Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

Tanulmányi terület kód: 0316

Felvehető tanulók szma: 20 fő

Ágazat: Turizmus-vendéglátás

Képzés megnevezése: Cukrász

Szakma azonosító száma: 4 1013 23 01

Képzési idő: 3 év

Egészségügyi és pályaalkalmasság: szükséges

Felvehető tanulók létszáma: 

 

 

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Kukkants bele iskoláink életébe!

felugroabalak 460460

Megnézem