Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
Kinek ajánlott ez a képzés?
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekelnek az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és péksütemények előállítása.
Mit dolgozik munkája során, aki elvégzi ezt a képzést?
- cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
- cukrászati félkésztermékeket készít;
- cukrászati késztermékeket készít;
- díszítő műveleteket végez,
- fagylaltot, parfét készít;
- pohárkrémet készít;
- sütőipari nyersanyagokat előkészít;
- péksüteményeket és finom pékárukat készít;
- célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készít;
- sütőipari és cukrászati termékeket minősít;
- minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
- minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
- a technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
- gondoskodik a melléktermékek felhasználásáról;
- vállalkozást indít, működtet.
A pék-cukrász képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel. Jól látható, hogy a cukrászok is készítenek péktermékeket és a pékségek is cukrász termékeket.
Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására alkalmasak a pék-cukrász végzettséggel rendelkező szakemberek. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező
szakemberekre.
Hol tud elhelyezkedni?
Vállalkozást működtethet, pék és cukrászati műhelyekben dolgozhat.
Debreceni SZC Irinyi János Technikum
Tanulmányi terület kód: 0296
Felvehető tanulók száma: 32 fő
Élelmiszeripar ágazat – Pék-cukrász szakképesítés
Szakma azonosító száma: 4 0721 05 12
Induló osztályok száma:
3 évfolyamos képzések, mely idő alatt szakképesítés szerezhető
A felvétel feltétele: egészségügyi és pályaalkalmasság