Hogyan legyek környezettudatos?

A Föld környezeti terhelésének csökkentésért rengeteget tehettek ti is, hiszen tudatos magatartással nemcsak a káros környezeti hatásokat küszöbölhetjük ki, hanem hatással lehetünk a cégek működésének irányára is. Környezettudatosan élni a mai rohanó világban nem mindig egyszerű feladat, de a következő hetekben mutatunk néhány tippet, amelyek segítségével Te is sokat tehetsz a környezetért és saját magadért.

 

  1. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!

A városban nagyon sok helyen találsz szelektív hulladékgyűjtőket, használd őket megfelelően! A palackokat és a kis dobozkákat mindig öblítsd el otthon, mielőtt beleteszed a konténerbe! Ügyelj arra is, hogy a flakonokat mindig kupak és fedő nélkül, azokat lecsavarva dobd ki a szelektív gyűjtőbe! Nyomd össze a PET-palackokat és italos dobozokat, hiszen így sokkal több hulladékot össze tud gyűjteni egy-egy szemeteskocsi.

tipp1

  1. Köszönj el az egyszer használatos csomagolóanyagoktól!

Próbálj meg olyan termékeket vásárolni, melyek csomagolása újrahasznosított anyagokból készült. Műanyag szatyor helyett mindig legyen nálad vászonszatyor! A pékárukat nejlonzacskó helyett tedd papírtasakba, a zöldségeket és gyümölcsöket pedig cérnahálós zsákocskákba.

 tipp2

  1. Szerezz be egy menő kulacsot!

Ha megszomjazol az órán, az a legegyszerűbb megoldás, ha a büfében veszel egy palack ásványvizet. PET-palack helyett szerezz be inkább egy menő kulacsot! Ma már nagyon sokféle méretű, formájú és színű darab közül válogathatsz. Találd meg a neked tetsző darabot, töltsd meg otthon minden reggel és kortyold abból a suliban a kedvenc italodat!

tipp3

  1. Ne pazarolj!

Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, melynek jelentős része elkerülhető lenne. A kidobott étel nemcsak anyagi veszteséggel, de komoly környezetterheléssel is jár, hiszen a termékek előállítása, szállítása és megsemmisítése rengeteg energiát igényel, fokozza az üvegházhatású gázok kibocsátását és gyorsítja a globális felmelegedést. Fontos, hogy csakis olyan dolgokat vegyél meg, amire tényleg szükséged van! Érdemes odafigyelni a termékek szavatossági idejére is, ne halmozz fel közeli lejáratú termékeket, hiszen ezek úgyis a kukában végzik majd.

tipp4

  1. Vásárolj hazait!

Ha csak teheted, válassz a Magyarországon termelt zöldségek és gyümölcsök, illetve az itthon előállított termékek közül. Ezzel nemcsak a hazai vállalkozásokat támogatod, hanem óvod a környezeted is, hiszen a termékek szállítása rengeteg káros anyagot termel.

tipp5

 

Felhasznált cikkek:
https://www.sparafenntarthatojovoert.hu/hovadobjam/ 
https://uptostyle.hu/tippek-hogy-legy-kornyezettudatosabb/
https://funzine.hu/hu/igy-legyel-kornyezettudatos/ 

 Írta: Szőgyényi Adrienn

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Hamarosan kezedben lesz az érettségi bizonyítványod, de még nem tudod, hogyan tovább?

erettsegi felugro

Képzési kínálatunkért kattints IDE!