Válj te is technikussá!

Minőségi oktatás, stabil jövedelem, vonzó karrierlehetőség: legyen belőled is technikus!

Számos előnnyel jár, ha valaki technikus képzésre jelentkezik, akár felnőttként is.

2020 szeptemberében jelentősen megújult a szakképzés: a korábbi szakgimnáziumok technikummá, a szakközépiskolák pedig szakképző iskolákká alakultak át. A változtatás egyik legfontosabb célja az volt, hogy a szakképzési rendszer megfeleljen a negyedik ipari forradalom kihívásainak, hiszen a jövőben számos új munkakör és foglalkozás jön majd létre. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a szakképző intézmények együttműködjenek az ipar szereplőivel és ki tudják szolgálni a gazdaság munkaerőpiaci igényeit.

A szakképzés átalakítása a felvételi előtt álló általános iskolások mellett az új szakmát tanulni vágyó felnőttekre is hatással van. Az OKJ-s képzések helyett már ők is a Szakmajegyzékben található 175 alapszakma közül válogathatnak.

Azoknak, akik szeretnék magasabb szintre emelni választott szakmájukat, vagy a későbbiekben szívesen tanulnának tovább egyetemen mérnökképzésben, érdemes technikusi képzésre jelentkezniük.

classroom exam

A technikumokban minőségi szakmai oktatás zajlik

Ha egyetlen szóval kellene jellemezni a technikumi oktatást, az a minőségi lenne. Minden technikumban ágazati alapoktatással indul a felnőttek képzése. Hogy mit jelent mindez? Tegyük fel, hogy valaki cukrász szaktechnikus képzésre jelentkezik. Ő először ugyanúgy a turizmus-vendéglátás ágazat egészével ismerkedik meg, mint az, aki turisztikai szaktechnikusnak tanul. (Ez azért is kedvező, mert ha valaki később úgy dönt, hogy szeretne még egy turizmus-vendéglátás ágazathoz tartozó szakmát tanulni, jelentősen lerövidülhet a képzése, hiszen a szakképző intézmények előzetes tudást is beszámítanak.) Amint vége az ágazati alapoktatásnak, a diákok már csak a választott szakmájukra koncentrálnak.

A technikumokban a jól felépített tananyagok és a folyamatosan fejlődő infrastrukturális feltételek mellett felkészült oktatók várják a diákokat. Ők a szakmájuk olyan ismerői, akik akár évek, évtizedek óta oktatnak, emellett pedig naprakész tudással rendelkeznek, köszönhetően a vállalati partnerekkel való együttműködésnek. A pedagógusok mellett a duális képzőhelyeken az adott cég szakemberei, mérnökei is részt vesznek a diákok oktatásában.

A technikusok az ipar fontos szereplői

Aki technikusnak tanul, igen sokrétű és változatos munkára számíthat. A technikusok ugyanis szakmai támogatást nyújtanak a munkatársak számára, szervezési és irányítói feladatokat látnak el, részt vesznek a tervezésben, a gyártásban, a berendezések működtetésében, karbantartásában és javításában is. Az utóbbi években a régió vállalatainak körében igen keresettek a jól képzett technikusok, akik magas jövedelemre számíthatnak.

engineer factory

A technikumi képzés az egyetem előszobája

Azok, akik szeretnék magasabbra szintre emelni a technikumban megtanultakat, mérnökké válhatnak. Minden technikus képzés szakmai vizsgával zárul. A vizsga eredményétől függően a diákok jelentős többletpontot kapnak, ezzel pedig egyenes út vezet a szakirányú felsőoktatásba.

Egy új kormányrendelet szerint azok, akik szakképzettséget tanúsító oklevéllel rendelkeznek és szakirányuknak megfelelően tanulnának tovább, kizárólag a szakmai vizsgájuk eredményét is alapul vehetik a pontszámításnál.  Ez azonban csak azokra vonatkozik, akik szakmai vizsgájának minősítése legalább jó. Ők ez alapján akár 400 pontot is szerezhetnek, hiszen pontszámukat a szakmai vizsgán kapott százalékos eredmény négyszereseként határozzák meg.

 

Azok számára, akik a cívisvárosban ingyenesen szeretnének szakmát tanulni munka vagy egyetem mellett, a Debreceni Szakképzési Centrum 23 technikumi és 17 szakképző iskolai képzést kínál a január végén induló keresztféléves felnőttek szakmai oktatásának keretein belül.

A PR cikkünk a Haonon is megtalálható.

Irta: Szőgyényi Adrienn

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Hamarosan kezedben lesz az érettségi bizonyítványod, de még nem tudod, hogyan tovább?

erettsegi felugro

Képzési kínálatunkért kattints IDE!