Miért tanulj szakmát érettségi után?

„Mit fogsz csinálni az érettségi után?” – Talán ez az a kérdés, amit a legtöbbször feltesznek egy végzős középiskolásnak. A legtöbben persze kapásból rávágják, hogy egyetemre mennek, vagy már dolgozni szeretnének és természetesen sokaknak még elképzelésük sincs arról, hogy mihez kezdenek, ha már zsebükben lesz a bizonyítvány. Számukra kiváló alternatívát jelenthetnek az érettségi utáni nappali képzések. Cikkünkből megtudhatjátok, hogy miért járnak jól azok, akik szakmát tanulnak érettségi után.

Piacképes szakmát szerezhetsz

A koronavírus-járvány ellenére Debrecen gazdaságának fejlődése nem állt meg. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt hónapokban több munkahelyteremtő beruházás is megvalósult, illetve elindult a cívisvárosban. Ez azért lehet kedvező számodra, mert a cégeknek szükségük van a szakember-utánpótlásra, így az iskolából kilépve akár már rögtön munkába állhatsz.

Felszerelt tanműhelyeinkben vagy duális vállalati partnereinknél tanulhatsz

Csak akkor válhat valaki igazán jó szakemberré, ha megfelelő gyakorlati tudással rendelkezik. Ezt a tudást diákjaink jól felszerelt, belső tanműhelyeinkben vagy külső gyakorlati helyen (vállalatoknál) szerezhetik meg. Iskoláinkban a folyamatosan fejlődő infrastrukturális feltételek mellett felkészült, évtizedes tapasztalattal bíró és – a vállalati partnerekkel való együttműködésnek köszönhetően – naprakész tudással rendelkező oktatók várják a diákokat. A pedagógusok mellett a duális képzőhelyeken az adott cég szakemberei, mérnökei is részt vesznek a tanulók oktatásában.

Ha az első szakmád tanulod, ösztöndíjat fogsz kapni, ráadásul még diákigazolvány is jár számodra

Azok a tanulók, akik a 25. életévüket még nem töltötték be, a tanulói jogviszonyuk mellé diákigazolványra is jogosultak. Sőt, a megújult szakképzési törvénynek köszönhetően minden első szakmát tanuló ösztöndíjat és a szakképzettség megszerzését követően pályakezdési juttatást is kap (ennek mértéke 150 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedhet). A tanulói jogviszony birtokában diákmunkát is vállalhatsz, így még inkább megéri nappali képzésben tanulni. Fontos megjegyezni, hogy akiknek az érettségi mellett már van egy szakmájuk és még nincsenek 25 évesek, szintén tanulhatnak nappali rendszerben.

Ha a szakirányodnak megfelelő egyetemi képzésben tanulnál tovább, jelentős többletpontra számíthatsz

Az egyetemre jelentkezőknek előnyt jelent a szakképzésben megszerzett, emelt szintű érettségivel egyenértékű technikusi vizsga, hiszen az többletpontokat jelenthet a szakirányú felsőoktatásban. Számukra – a szakképzettségük szakirányának megfelelő továbbtanulás esetén – lehetőségük van, hogy a felvételi pontjukat kizárólag a szakmai vizsgájuk eredménye alapján számítsák ki.

Azok, akik szeretnének ingyenesen szakmát szerezni az érettségi után, számos képzés közül választhatnak a Debreceni Szakképzési Centrum kínálatából.

giphy

Irta: Szőgyényi Adrienn

 Forrás: https://giphy.com/

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Hamarosan kezedben lesz az érettségi bizonyítványod, de még nem tudod, hogyan tovább?

erettsegi felugro

Képzési kínálatunkért kattints IDE!