Grand Prix Chimique

Rangos nemzetközi megmérettetés házigazdája lesz a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziuma: október 23. és 28. között a cívisvárosban zajlik a Grand Prix Chimique döntője. Tizenkét ország (Németország, Ausztria, Izrael, Olaszország, Csehország, Svájc, Szlovénia, Horvátország, Franciaország, Szerbia, Szlovákia és Magyarország) versenyzői és tanárai szerepelnek a seregszemlén, csaknem hatvanan. A versenynapokon – 25-én és 26-án – laboratóriumi preparatív és analitikai gyakorlati feladatokat kell elvégezniük a diákoknak, de Debrecen és környéke nevezetességeinek megtekintésére is lehetőségük nyílik az itt-tartózkodásuk alatt.

A „Grand Prix Chimique” a vegyészetet professzionális szinten tanuló európai diákok nemzetközi versenye. Alapítója Wolfgang Flad, aki az első versenyt 1991-ben Stuttgartban rendezte meg. Azóta kétévente más-más ország ad helyet a színvonalas rendezvénynek, az évek folyamán egyre bővülő résztvevői körrel – ismertette lapunkkal a szakgimnázium. A versenyt minden országban nemzeti válogató előzi meg. Természetesen mindenki az aranyéremért küzd, ám a versengés mellett az ifjú vegyészek és tanáraik nemzetközi kapcsolatainak építését is szolgálja ez a megmérettetés.

– A 13. GPCh-t 2017-ben a Vegyipari tanulója, Sajtos Gergő nyerte Szerbiában. Abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy a 2019-es verseny helyszínéül az alapító választása Magyarországra, Debrecenre, a Debreceni SZC Vegyipari Szakgimnáziumára esett – olvasható a Vegyipari közleményében. – A duális képzési rendszer bevezetésében a Debreceni SZC Vegyipari Szakgimnázium élen jár. Egy vegyésztechnikus-osztályunk a MOL-nál tölti a gyakorlati képzés egészét, egy osztályunk pedig a Tevánál a szakmai gyakorlati idő 40 százalékát. Nagyon fontosnak tartjuk ugyanakkor, hogy a nálunk nagyobb tapasztalattal rendelkező német, osztrák és svájci képzési formákkal megismerkedjünk, és a szakképzés jó gyakorlatait átvehessük tőlük. Ez is kiemelt célja a találkozónak.

A 14. Grand Prix Chimique ünnepélyes megnyitóját október 24-én tartják a Déri Múzeum dísztermében, az eredményhirdetés 27-én lesz ugyanott.

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás

 

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot