Stratégiai együttműködési megállapodás az National Instruments Hungary Kft-vel

A debreceni városvezetés kiemelt ügyként tekint az oktatásra, ezen belül is különösen a műszaki képzésre – mondta Barcsa Lajos. Az alpolgármester emlékeztetett rá, hogy a kormány 35 milliárd forinttal támogatja a debreceni oktatásfejlesztést, amelynek részeként a DSZC három műszaki középiskolájában, szakgimnáziumokban, illetve szakközépiskolákban hajtanak vége jelentős kollégium-, tanterem-, valamint eszközfejlesztéseket.

 

Új szintre emelte kapcsolatát az NI Hungary a Debreceni Szakképzési Centrummal – fotókkal

 

Az oktatási támogatási csomag kiterjed a Debreceni Egyetem (DE) műszaki képzésének magújítására, fejlesztésére is – tette hozzá az alpolgármester kiemelve, hogy mindez a térségbe települt, és Debrecenben terjeszkedő külföldi és hazai vállalkozások szakember-utánpótlását szolgálja.

- A debreceni városvezetés a kormánnyal és a DSZC-vel együtt gondolkodva egy olyan oktatási programot dolgozott ki, amely ezen iskolákban további bővítési lehetőséget, kollégiumépítést, további tantermek és tanműhelyek építését és eszközbeszerzéseket biztosít – közölte az alpolgármester.

Barcsa Lajos példaértékűnek nevezte az NI Hungary Kft. oktatást segítő tevékenységét, amellyel nem csak saját szakképzett szakember-utánpótlását biztosítja, hanem a fiatalokat olyan piacképes tudáshoz segíti, amellyel azonnal el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon – fűzte hozzá az alpolgármester.

 

 

 

A National Instruments 2001-es debreceni indulása óta százmilliós nagyságrendben támogatta a helyi szakközépiskolákat és szakgimnáziumokat. Az NI korszerű mérőeszközöket, elektronikai laborfelszereléseket és a robotprogramozás elsajátításához szükséges eszközöket adományozott az intézményeknek. A hétfőn kötött stratégiai megállapodás – többek között – a Debreceni Szakképzési Centrum műszaki szakemberképzéséhez és a tanműhelyek fejlesztéséhez nyújt további támogatást. A vállalat segítséget nyújt a pedagógusok továbbképzéséhez is.

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, „az NI beintegrálódott a elektronikai oktatásba Debrecenben”.

- A szaktanárokat meghívtuk a cégünkhöz egy hétre, és faltól falig megismerhették az NI-t belülről. Nemcsak a szűk szakterületet, hogy hogy megy az elektronikai gyártás, hanem a  beszerzésnek a problematikájával, nyilván a gyártást is áttekintettük, a logisztikai kapcsolódást – mondta Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Az NI az elsők között ismerte fel a gyakorlatorientált képzés fontosságát, példát mutatva több más cégnek is. Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja a vállalati támogatás fontosságát és a piacképes tudás megszerzését emelte ki, ami elengedhetetlen az ipar és a szakképzés kihívásainak teljesítéséhez. Jelenleg 150 tanuló vesz részt elektronikai képzésekben, de ezt a létszámot néhány éven belül meg akarják duplázni.

- Debrecen valóban az ipar 4.0, a szakképzés 4.0 modellvárosa, és valóban egy regionális szakképzési központtá tudunk fejlődni – hangsúlyozta Tirpák Zsolt.

A kancellár hozzátette: a cégek támogatása, a város fejlesztési stratégiája és a DSZC elszántsága eredményeként ma már regionálisan keresik a debreceni szakképző intézményeket.

Forrás: www.dehír.hu

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot