Minőség és nyitottság

 Minőség és nyitottság – pilot program indul a Debreceni Szakképzési Centrumban. A cívisváros lehet az első, ahol megvalósul a kormány javaslata, a tantermi ajtók üvegezettre cserélése. A DSZC ezt a diákok gyakorlati képzésével kapcsolná össze, vagyis az iskolai tanműhelyekben valósítaná meg az ajtók átalakítását. Pósán László országgyűlési képviselő a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, bízik benne, hogy a kezdeményezés később országos modellként is szolgálhat.

Most még kisszékeket és képkereteket készítettek, hamarosan azonban a tantermi ajtók beüvegezése is a gyakorlati képzés része lesz a Debreceni Szakképzési Centrum egyik tanműhelyében.

Debrecen lehet az első, ahol a kormány iskolai agresszióval kapcsolatos javaslata megvalósulhat. „A pilot program lehetőséget is jelent, nem csak költséget”, ugyanis ajtónként 10 ezer forintba kerül majd az átalakítás. Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja szerint a minőségi szakmai munka összekapcsolódhat a nyugalommal és a nyitottsággal.

- Ez nyilván költséghatékony, másrészt a gyerekek számára gyakorlási lehetőséget tudunk biztosítani, és saját maguk készítik el a környezetüket,

hiszen elsőként abban az intézményben fogjuk megvalósítani, ahol ez a képzés van. Azért, mert ott közel van a képzés, az átalakítás, és az osztálytermek kialakítása – mondta Tirpák Zsolt.

Pósán László országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy az iskolákat érintő esetleges jogi változtatás alapos körültekintést igényel. Ilyen például a kamerarendszer kiépítése vagy az iskolai rendészet bevetése. A jogszabályok módosításáig érdemes olyan lehetőségeket alkalmazni, amelyek akár házon belül is végrehajthatóak.

- A végkimenetelét tekintve, azt hiszem, egy jelentős előrelépést tehetünk az iskolai belső biztonság érdekében, és ez nemcsak abból a szempontból érdekes, hogy rátámadnak a diákok a tanárra, hanem a diákok egymás közötti agressziója szempontjából úgyszintén visszatartó, megfékezésre alkalmas eszköz – emelte ki Pósán László.

 Először csak a Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolájában üvegezik be az ajtókat, majd a tervek szerint a centrum többi intézményében is. Abban bíznak, hogy ez a program később országos modellként szolgálhat majd.

Videó összefoglaló

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot