Divatszabó

A Debreceni Szakképzési Centrum Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolájában a kreativitás az egyik legfontosabb hívószó: nem is csoda, hiszen meghirdetett szakjaik többségénél szükségük van a fiataloknak ötletességre, nyitottságra.

A kreativitás is fontos a divatszabók számára

Nincs ez másképp a divatszabó képzés esetében sem: érteniük kell a vásárlóik igényeihez, ismerniük kell az aktuális trendeket, és a térlátás sem utolsó szempont.

Az intézmény tájékoztatója szerint a divatszabó a szín és forma divatirányzatoknak megfelelő egyedi vagy konfekcionált öltözéket állít elő. Egyedi terméknél megrendeléstől az értékesítésig a gyártás teljes folyamatát alkalmazza, iparban a konfekcionált termékek széles skáláját készíti.

„A női illetve a férfi divatszabó képzés alatt a diákok megtanulnak lakástextilt készíteni, valamint a ruhakészítés minden fázisát, fortélyát megismerhetik. Két nagy csoportra osztanám ezt: az egyedi ruhagyártásra, amikor a megrendeléstől egészen a késztermék eladásáig mindent végez a fiatal, valamint vannak, akik a konfekcióiparban helyezkednek el. Nekik is tisztában kell lenniük minden fázissal, de ők egy-egy alkalommal csak részfolyamatokkal találkoznak” – mondta Kádár István szakmai elméleti és gyakorlati tantárgyakat oktató tanár.

Olyan tanulókat várnak, akik úgy érzik, képesek létrehozni valamilyen alkotást.

Mint arra rámutatott Kádár István: a divat és az elegancia fontos ebben a szakmában, viszont azt is tudniuk kell a fiataloknak, hogy mi áll jól a vendégüknek. A műveleteken kívül fontos tisztában lenniük az anyagokkal is: mindegyik másképp viselkedik, ezért szükséges tudniuk azt, hogy fog kinézni a kész termék, ha a vásárló felveszi. Emellett bizonyos anatómiai ismeretekkel is rendelkezniük kell, hiszen a szabásminták készítése során egy sík lapból hoznak létre térbeli alakzatot, ezért a térlátás is fontos.

A hároméves képzés során többnyire szakmai elméleti és gyakorlati tárgyakat, de az általános műveltség megszerzése igényével közismereti tárgyakat, angol vagy német nyelvet is tanulnak a diákok. Az intézményben nagy hangsúlyt fektetnek a szakmai idegen nyelv oktatására is. 

A leendő ifjú szakemberek megismerkednek a szakrajzzal, a szabásminták készítésével, szakszerű másolásával, a szerkesztéssel-modellezéssel többek között. Készítenek nadrágot, szoknyát, blúzt, mellényt, kabátot egyaránt. 

A képzés komoly, többnapos szakmai vizsgával zárul, amely írásbeli, szóbeli és gyakorlati részekből tevődik össze. A vizsgára bocsájtás feltétele egy vizsgaremek elkészítése teljes műszaki dokumentációjával együtt. A végzés után a fiatalok többsége kisiparosoknál helyezkedik el, de várják őket a ruhaipari üzemek is.

Kádár István elmondta: manapság is sokan vásárolnak megrendelésre ruhákat, főleg olyanok, akik nem találnak konfekcióméretben ruhát, egyedi termékre vágynak, vagy különleges alkalomra készülnek, például esküvőre. A megrendelés során a szakemberrel egyeztetnek az elképzelésekről, a vásárlóról méretet vesznek, elkészítik a szabásmintát, kivágják, megvarrják, lepróbálják: így alakul ki egy ruha akár a legegyedibb ötletből is. 

„Ezért mondom azt, hogy egy kicsit divattervezőnek, pszichológusnak és stylistnak is kell lenni: a szakember így tud olyan ajánlatot tenni, amely leginkább illik a megrendelő karakteréhez, személyiségéhez” – tette hozzá Kádár István.

Forrás: www.dehir.hu

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Váltsd valóra álmaidat,
tanulj szakmát!
Pótjelentkezés február 5-ig!

szakmai okt felugro

Felnőttek szakmai oktatása