Iskolaőrök

 Iskolaőrök lesznek szeptembertől a Debreceni Szakképzési Centrum valamennyi iskolájában. A fő feladatuk az erőszakos cselekmények megelőzése lesz, de közreműködésükkel egy prevenciós programot is szeretnének elindítani az intézményekben. Tirpák Zsolt kancellár kedden azt mondta: ők lehetőséget látnak az iskolaőrségben.

Kis ablakokat kaptak a teremajtók márciusban a Szakképzési Centrum iskoláiban. Az országban elsőként itt indították el a Nyitott tanterem programot az iskolai agresszió megelőzésére. Ezt egészíti ki, hogy hamarosan iskolaőrök lesznek az intézményekben. Ezt azzal indokolta Pósán László országgyűlési képviselő, hogy az elmúlt három évtizedben a pedagógiai módszerekre alkalmazott problémakezelés, konfliktus megoldás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

- Az iskolaőrségnek az a feladata, hogy a gyerekek egymás közötti agresszióját, konfliktusát, vagy akár a tanárok ellen irányuló erőszakot megakadályozza, megelőzze. Ha mégis bekövetkezik, lehetőleg a legkisebb szintre szorítsa vissza - mondta Pósán László.

A Debreceni Szakképzési Centrum mind a 11 intézményében lesznek iskolaőrök annak ellenére, hogy az iskolákban kirívó fegyelmezetlenség, konfliktus nem volt az elmúlt időszakban.

A DSZC lehetőségként tekint az iskolaőrökre, közreműködésükkel egy prevenciós programot alakítanak ki. Ennek részeként belső képzéseket, támogató rendezvényeket szerveznek a tanárok és a szülők számára.

- Mi azt a lehetőséget látjuk, hogy a diákjaink egy többletlehetőséget kapjanak arra, hogy ne legyenek konfliktusos helyzetek, ne legyen tanár és diák, diák és diák között konfliktus, és ezáltal diákjaink valóban minőségi szakemberként jelenjenek meg a munkaerőpiacon - mondta Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja.

Iskolaőr a tankerülethez tartozó debreceni oktatási intézmények közül csak a József Attila Általános Iskolában lesz. Az iskolaőrség szeptembertől áll fel. A rendőrségnél lesznek munkaviszonyban, de a napi ügyekben az iskola vezetője irányítja majd őket.

Forrás: www.dehir.hu

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot