Szolgálatba álltak az iskolaőrök

Az iskolaőrségnek a bűnmegelőzés a legfontosabb feladata, olyan helyeken is teljesítenek szolgálatot, ahol már történt tanárbántalmazás.
A Debreceni Szakképzési Centrum valamennyi intézményében is vigyázzák a rendet az iskolaőrök.

Június elején vizsgázni érkezett egy hetedikes magántanuló az egyik hajdúhadházi általános iskolába. A felügyelő tanár többször felszólította, hogy ne használja mobiltelefonját, a fiú emiatt a pedagógusra támadt. Többször felérúgott, valamint egy székkel is megfenyegette. A város polgármestere, aki korábban ebben az intézményben tanított, akkor azt mondta: nem először fordult itt elő tanárbántalmazás.

– Sajnos ez az eset egy folyamat része, többször előfordult már ilyen az iskolákban. Erre megoldást kell találni – fogalmazott Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere.

A megoldás része az iskolaőrség felállítása, amelyről nyáron döntött az országgyűlés. Az új tanévben a megyében, összesen kilenc általános iskolában, köztük egy debreceniben is, szolgálatba állt iskolaőr.

A Debreceni Szakképzési Centrum valamennyi tagintézményében is kérték ezt a szolgálatot. Ezekben az iskolákban az iskolaőrök az agresszió megelőzését segítik, mert egyik iskolában sem volt korábban komolyabb atrocitás.

– Tanárok elleni támadásra soha nem volt példa. Olyan már előfordult három évvel ezelőtt, hogy két fiú összebalhézott az iskolaudvaron, de sikerült szerencsére pedagógiai eszközökkel kezelni. Viszont, ha van az intézményben egy egyenruhás ember, akkor erre sem kerülhet sor a továbbiakban – hangsúlyozta Tóth László Tamásné, a DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum igazgatója.

Az iskolaőrök szolgálatba lépés előtt 120 órás képzésen vettek részt, ebben szerepelt a pedagógia és pszichológia, valamint a bűnmegelőzés és konfliktuskezelés is.

Forrás: Dehír

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot