„Vállalati együttműködések a szakképzésben”

2020 október 07-én tartottuk meg az idei tanév második  online pályaorientációs konferenciáját. 

A második előadás a „Vállalati együttműködések a szakképzésben” témája köré szerveződött. Ezen az alkalmon a Centrummal együttműködő céges partnerek számára nyílt lehetőség, hogy bemutassák a náluk zajló gyakornoki és szakmai gyakorlati lehetőségeket, valamint az általuk biztosított karrierutakat.

Az előadást ezúttal is Barcsa Lajos, alpolgármester úr nyitotta meg. Ezúton is köszönjük, hogy mindkét konferenciánkat támogatta jelenlétével és ösztönző szavaival.

Alpolgármester úr köszönetet mondott minden eddigi együttműködésért, ami cégek és Debrecen város oktatási intézményei között jött létre az elmúlt években. Abban a reményben nyitotta meg a konferenciánkat, hogy ezek az együttműködések tovább tudnak mélyülni. Kihangsúlyozta, hogy a debreceni oktatás stabil, a város vezetése tovább fogja fejleszteni, még több diákot szeretnének a városba vonzani. 

Ezután meghallgathattuk Tirpák Zsolt, kancellár úr köszöntő szavait, amiben kihangsúlyozta, hogy "ma szakembernek lenni, szakmát tanulni valóban egy jövő lehet". A megújuló, folyamatosan fejlődő gazdasági környezet szomjazza a jól felkészült, motivált szakembereket.

Egy órában betekintést nyerhettünk azon cégek történetébe, működésébe és a duális képzésükbe, akikkel már jelenleg is együttműködési megállapodásunk van.

Schaeffler Debrecen képviseletében Rehók-Kovács Katalin, oktatás és szervezetfejlesztés vezető előadását hallgathattuk meg. 
Részletesen beszélt a Schaeffler Akadémiáról. Az Akadémiában a képzés két vonalan folyik, tudtuk meg: a DSZC szakképző intézményeivel és az Debreceni Egyetemmel. Jelenleg szoros együttműködésük van a DSZC iskolái közül a Mechwarttal, a Barossal, a Beregszászival és a Brassaival. Kihangsúlyozta, hogy a gazdasági környezet változásinak hatására egyre nagyobb szükség van a műszaki végzettségű szakemberek utánpótlására.

Megtudhattuk a nagyon informatív előadásából, hogy várják az akadémiájukra a gépgyártástechnológiai technikus, gépi és CNC forgácsló, ipari gépész és villanyszerelő tanulókat. Jelenleg 50 diák van a duális képzési rendszerükben. Alapcéljuknak nevezte, hogy az akadémián tanuló középiskolai diákok a későbbiekben a cég a gépsorain, illetve azoknak a működtetésén, karbantartásán dolgozzanak.

A Schaeffler volt az első cég, aki a régióban elsőként, 2019 szeptemberében a technikusokat kivitte vállalati környezetbe.

Krones Hungary képviseletében Szász Jonatán előadását hallgathattuk meg. 
A Krones az egyik a legmodernebb gyárát építette fel Debrecenben, amelyben 338 négyzetméter a tanműhely.
A vállalt többek között kulcsra kész gyárakat, újrahasznosító rendszereket, töltős és csomagoló sorokat készítenek.
Megtudhattuk az előadásból, hogy fiatal cégként négy szakmában szeretnének képzéseket indítani: a hegesztő, gépi és CNC forgácsló, ipari gépész és villanyszerelő tanulókat. Ebben az elsődleges partnerük a Debreceni Szakképzési Centrum.

Vitesco képviseletében Gargya Józsefet, HR specialista előadását hallgathattuk meg. 
2018-ban tették le az alapkövét a cégnek, ennek ellenére már jelenleg is szoros együttműködésük van a DSZC iskolái közül a Mechwarttal, a Vegyiparival, a Beregszászival és a Brassaival. A középiskolákkal a szoros együtt dolgozást mi sem bizonyítja jobban, minthogy információkkal szolgáltak a szakképző intézményeknek, mik azok az tananyagok, amik mindenképpen kerüljenek be az oktatásba.  Valamint az intézmények eszközállományának kialakításában, és bővítésében is segítették az oktatókat, iskola vezetőit, mik lesznek azok az Ipar 4.0-ás megoldások, technikai eszközök, miket szerezzenek be az iskola tanműhelyekbe, amelyekkel a modern telephelyeken is találkozhatnak a duális képzés keretein belül a diákok.

A technikus képzés adja az alapot a Vitesco és a Debreceni Szakképzési Centrum együttműködésében, a mechatronikai és elektronikai technikusok lesznek, akik a duális képzésben központi szerepet fognak kapni. A vállalat már kilencedik évfolyamtól szeretne kapcsolatot létesíteni a szakképző intézményekben a tanulókkal, hogy könnyebb legyen a döntés, mikor a duális képzőhely választására kerül a sor.Gargya Jószef arra is kitért, milyen karrier lehetőségek vannak a cégnél: szakmai továbblépés, egyetemi továbbtanulás, ha a diáknak vezetői kvalitásai vannak, akkor abban támogatást kapnak. Már több olyan kollégájuk is van, akik jó példaként szolgálnak ez utóbbira.

Az NI Hungary képviseletében Reményi Gábort, oktatási és ipari kapcsolatokért felelős programmenedzser előadását hallgathattuk meg. 
A cég azt vallja, hogy a pályaorientációt nem lehet elég korán kezdeni, az érdeklődést a legkisebb korban is fel kell kelteni: már óvodában is jelen van a vállalat a mentorprogjamukkal.
A Debreceni Szakképzési Centrummal évek óta kapcsolatban állnak. Évközben iskola gyakorlati órák keretében tartanak foglalkozásokat a középiskolásoknak, illetve nyáron a szokásos nyári gyakorlatra is van lehetőség 10. évfolyam felett a diákok bekapcsolódásra. A jól teljesítő diákoknak nagy esélye van főállású munkavállalóként elhelyezkedni a vállalatnál a tanulmányaik befejezése után, ha van nyitott technikusi pozíció.  A jövőbeli terveikben szerepel, hogy egy NI szaktantermet hoznak létre az egyik szakképző intézményben. 
A Debreceni Szakképzési Centrum technikusai a  gyártásban javító technikusként, a mérnökségen teszt és gyártástámogató technikusként és az RMA területen garanciális termékek javító technikusaként dolgoznak. Azokat a diákokat várják a duális képzésükbe, akiket érdekel az elektronika működése, szeretnek barkácsolni, elromlott műszaki cikkeket javítani, megismerni. Leginkább az elektronikai és mechatronikai technikusokatvárják a vállaltnál a duális képzésükben. Elsősorban az oktatói intézmények oktatóinak ajánlására, lehet bekerülni a gyakorlatra a céghez. Taneszközök fejlesztésébe, gyakorlati elektronikák tervezésében is segítette az NI a szakképző intézményeket. Sőt tankönyv is készült már az együttműködésnek köszönhetően, és egy összeállítása most is folyamatban van. Szeretnénk, ha a diákok éreznék, ott vagyunk mellettük, segítjük őket és számíthatnak ránk, hogy a legjobb tudást megkapják.

Az Inter Tan-Ker Zrt képviseletében Szakács Istvánt, oktatási igazgató előadását hallgathattuk meg. 
Az oktatás, fejlesztési központ három éve készült el. Oktató termeket hoztak létre, a műhelyük ezután alakul ki, jelenleg a tanulóknak a gyakorlatot a műszakban dolgozó kollégák mellett tudják biztosítani. 
Megtudhattuk a cég életét részletesen bemutató előadásból, hogy várják a duális képzésükbe a gépgyártástechnológiai technikus, hegesztő, épület- és szerkezetlakatos, karosszéria lakatos, autógyártó, gépjárműmechatronikai technikus, alternatív járműhajtási technikus tanulókat. Egyre nagyobb szükség lesz informatikai és rendszerüzemeltető technikusra, elektronikai technikusra, logisztikai technikusra az elkövetkezendő időszak fejlesztéséinek köszönhetően, hiszen  a jövő hónap elején egy 5 000 négyzetméteres csarnokot adnak át, a Déli Ipari Parkban pedig újabb gyárat építenek, ahol évente 1000 buszt fognak gyártani.
Évközi gyakorlatokra, nyári gyakorlatokra, duális képzésbe, iskolai szünetekbe megbízási szerződéssel nyári munkára is várják a diákokat. A középiskolásokat és az egyetemistákat is ösztöndíjprogramokkal motiválják. A vállalatnál lévő tanulókat nagy fejlődési lehetőségek várják, ha az ITK-nál helyezkednek el: jogosítványok megszerzésében, továbbképzésekben segítik a munkavállalókat. Ráadásul egy igazán fiatal csapat várja a leendő dolgozókat, hisz a vállalatnál 35 év az átlagéletkor.

Az Manz Hungary Kft képviseletében Bordás Zsófiát, HR generalista előadását hallgathattuk meg. 
A cég központja Németországban található, a világ egyik vezető high-tech berendezéseket gyártó vállalata. Magyarországon 2004-ben jelent meg debreceni központtal, jelenleg 100 főt foglalkoztatnak. Elsősorban automatizálás és robotizálás eszközeinek alkatrész és alépítmény gyártásával foglalkoznak.
Megtudhattuk az előadásból, hogy várják a gépgyártástechnológiai technikus, hegesztő, épület- és szerkezetlakatos, valamint CNC programozást tanuló diákokat. Jelenleg 3 tanuló van a duális képzési rendszerükben gépgyártástechnológia technikusként, februártól várják a CNC programozó képzésben résztvevő diákokat.

Tirpák Zsolt az az online konferenciánkat lezárva köszönettet mondott minden közreműködőnek a szakmai és emberi támogatásért. Külön köszönet illeti Pappné Gyulai Katalint, a Takerület igazgató asszonyát, hogy támogatta és segítette, hogy minél többen részt vegyenek a konferencián. 

"Nagy, közös felelőssége van a cégeknek, a Tankerületnek, az általános iskoláknak, a Szakképzési Centrumnak, hogy nagyon sikeres és nagyon eredményes beiskolázás valósuljon meg, hisz a város, a régió boldugulása a jól képzett szakembereken múlik. Ezen túl a legfontosabb azoknak a fiataloknak a boldogulása, boldog felnőttkora, akik ránk vannak bízva, akikért felelősek vagyunk." - zárta gondolatait a kancellár úr.

Nagyon köszönjük mindenkinek a megtisztelő részvételt!

 

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Pályaválasztást segítő kiadvány

tajekoztato fuzet

Megnézem