Miniszteri határozatra vár a DSZC

Még nem tudni, hogyan tehetnek szakmai vizsgát néhány hét múlva az iskolarendszerű szakképzésben tanulók. A koronavírus-járvány az egész tanévben komoly kihívások elé állította a technikumokat és a szakképző iskolákat.

Több ezer végzős debreceni diák még nem tudja, hogyan fogja letenni a szakmai vizsgát – videóval

Hámori Éva, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában elmondta, igen változatos volt a tanév attól függően, éppen milyen védelmi intézkedések voltak életben. Volt olyan időszak, amikor hagyományos, jelenléti oktatásban tanultak a diákok, volt, amikor csak online, s volt, amikor hibrid, kevert rendszerben.

November 10-től a közismereti, a szakmai elméleti, valamint a közvetlen jelenlétet nem igénylő szakmai gyakorlati tárgyakat online térbe helyezték, ott távoktatásra kellett átállni. Kivételt képeztek azonban azok a gyakorlati foglalkozások, melyek igényelték a jelenlétet.

„Kézműves képességeket igénylő szakmákat online elsajátítani, hajat vágni, hajat festeni, autót szerelni, tetőszerkezetet készíteni megtanulni igen nehéz, így örömmel fogadtuk azt, hogy a gyakorlatokat megszervezhettük”- fogalmazott Hámori Éva.

A Debreceni Szakképzési Centrum tagintézményeiben az írásbeli vizsgák mellett gyakorlati vizsgát is kell tenniük a végzős diákoknak, ugyanakkor a márciusi újabb szigorítás után már a gyakorlati oktatásokat sem tarthatták meg, így az a két hónap nekik kimarad a vizsgák előtt.

„Háromezer végzős diákunk van, ezren fognak érettségi vizsgát tenni és kétezren készülnek szakmai vizsgára. Nekik meg kell mutatniuk, hogy rendelkeznek-e azokkal a kompetenciákkal, amelyek a szakma végzéséhez szükségesek” - hallhattuk a főigazgatót.
Egyelőre azt sem lehet azonban tudni, hogy milyen formában zajlanak majd a vizsgák. Az biztos, hogy az érettségin szóbeli vizsgák nem lesznek, de a szakmai vizsgákról Hámori Éva elmondása szerint még nem jelent meg az egyedi miniszteri határozat.
Abban bíznak, hogy a tavalyihoz hasonlóan lesznek jelenléti gyakorlati vizsgák, hiszen „elengedhetetlen, hogy az oktatók és a vizsgabizottság tagjai meggyőződjenek a diákok gyakorlati tapasztalatairól”.
A főigazgató a tavalyi vizsgákról elmondta, kiscsoportokban, a távolságtartásra figyelve zajlottak a vizsgák. 
„Ha minden úgy lesz, ahogy tavaly volt, a gyakorlati vizsgákat az iskolák szervezik, s úgy oldjuk ezt meg időben eltolva, hogy ne legyenek bent sokan a gyakorlati vizsgán” - mondta a főigazgató.

Hámori Éva közölte, akik a Debreceni Szakképzési Centrum oktatói és dolgozói közül kérték a vakcinát, már meg is kapták az első dózist, így a vizsgákra már védetten érkezhetnek. 

Forrás: Dehir

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Hamarosan kezedben lesz az érettségi bizonyítványod, de még nem tudod, hogyan tovább?

erettsegi felugro

Képzési kínálatunkért kattints IDE!