Újabb rangos elismerést kapott Debrecen

Az idén kilencedik alkalommal díjazták a nemzetközi üzleti szolgáltatások iparág kiválóságait a CEE Business Services Awards (Közép- és Kelet-Európai Üzleti Szolgáltatások Díjai) keretében. A közép- és kelet európai kiválósági díjakra 27 kategóriában lehetett nevezni, a győztesek április 15-én hirdették ki a lengyelországi Wroclawban megrendezett díjátadó ünnepségen.

Debrecen 2017 után, idén ismét elnyerte az „Év Feltörekvő Városa” címet, legyőzve regionális versenytársát, Kassát.

Ezen elismerés mellett a város a „Legdinamikusabban fejlődő város” címért folytatott küzdelemben a top 6-ba jutott többek között Riga, Vilnius és Pozsony mellett. A Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó divíziója, az fDi Intelligence felmérésében 2021-ben Debrecen felkerült a világ legjobb befektetésösztönzési célpontjainak számító városok top 10-es listájára.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő az elismeréssel kapcsolatban elmondta, Debrecen számtalanszor bizonyította a nemzetközi díjakat tekintve is, hogy dinamikusan fejlődő, nagy fantáziával rendelkező város, amely alapvetően a 21. századi ipar és magas hozzáadott értékű szolgáltatás legjobb befektetési pontja.

Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, az elismerés egy nagyon régóta tudatosan építkező várospolitikának az egyik sikere. – 1998-ban kezdődött a város történetének az a fejezete, amiben most vagyunk. Mind az előző, mind a mostani városvezetés azt az utat járja, amit ’98-ban kitűzött maga elé a város: Debrecen egy innovatív, dinamikusan fejlődő, alapvetően a tudományra, oktatásra, magas hozzáadott értékű iparra és kultúrára fókuszáló város, amely a lakóinak egyre javuló lehetőségeket, környezetet, élhető várost biztosít – fogalmazott. Az elismerés kapcsán Kósa Lajos az EDC munkásságát is méltatta, mint mondta, az EDC-nek oroszlánrésze van abban, hogy Debrecen ezen az úton halad.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere arról beszélt, Debrecen város vezetése azt a célt tűzte ki maga elé, hogy magas hozzáadott értékű iparágakat vonzzon a városba, hiszen ez azt biztosítja, hogy a Debreceni Egyetemen és a szakképzési rendszerben végzett diákok munkahelyekhez tudnak jutni a városban. Mint mondta, ennek már megvan az eredménye, hiszen komoly befektetők érkeztek a városba. Barcsa Lajos úgy fogalmazott, ahhoz, hogy felkeltsék a szolgáltatóipar szereplőinek figyelmét, mindez nem lenne elegendő, kellenek olyan tehetséges emberek, akik ebben a szektorban dolgoznak, jelenleg 4700-an vannak ők.

Debrecen mellett a városban működő Debrecen Business Service Centers Kerekasztal is bejutott a „Az év legjobb egyetemi-üzleti együttműködése” kategóriájában a döntősök közé. Barcsa Lajos alpolgármester hangsúlyozta, hogy kellenek olyan együttműködések, mint amilyen a Debrecen Business Service Centers Kerekasztal, melyben kilencen összefogtak Debrecenben annak érdekében, hogy a Debreceni Egyetemmel együttműködve erősítsék a szolgáltató szektort. Az alpolgármester hangsúlyozta, a kormány támogatása is elengedhetetlen a sikerek elérésében. – A kormány ha azt látja, hogy egy városban jól felépített stratégia mentén, egy logikus és perspektivikus terv áll össze, akkor melléáll, és támogatásokkal biztosítja a további fejlődését a városnak – mondta Barcsa Lajos, aki bízik benne, ez a díj segíti őket abban, hogy a későbbiekben további befektetőket hozzanak a szolgáltató szektorba.

Póser Zoltán, EDC ügyvezetője arról beszélt, hogy a tavalyi évben kezdődő pandémia ellenére Debrecen növekedése felkeltette a zsűri érdeklődését. – Azért is örülünk ennek a díjnak, mert a szolgáltató szektor egy fontos lába a debreceni gazdaságfejlesztésnek. Az eddigi hatéves működésünk és a gazdaságfejlesztési számok alapján úgy látjuk, négy olyan terület van, amiben kimagaslók tudunk hosszútávon is lenni: a szolgáltató szektor, az autó- és gépipar, a gyógyszergyártás és az elektronika – fogalmazott Póser Zoltán.

Forrás: Haon

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Hamarosan kezedben lesz az érettségi bizonyítványod, de még nem tudod, hogyan tovább?

erettsegi felugro

Képzési kínálatunkért kattints IDE!