„Új szárnyakon a debreceni szakképzés”

sajtó jav

„A világ elismerte, hogy Debrecen a közép-kelet-európai régió központja. A Financial Times globális felmérése szerint, felkerült a világ legjobb befektetésösztönzési célpontjainak TOP 10-es listájára. Egy lapon említik Debrecent New Yorkkal, Berlinnel, Zürichhel.” (EDC Debrecen)

Ebben a gazdasági környezetben kulcsfontosságú a szakképzés helyzete, színvonala.  A Debreceni Szakképzési Centrum évről évre egyre nagyobb létszámban képez folyamatosan korszerűsödő tudással rendelkező szakembereket – mondta Tirpák Zsolt, a Debreceni SZC kancellárja a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, az, hogy rendelkezésre álljon a folyamatosan növekvő igényeknek megfelelő képzettségű és mennyiségű szakember, minden évben nagymértékben függ a 9. évfolyamra történő beiskolázástól.sajtó5 jav

A kancellár szerint arra a kérdésre, hogy vajon látnak-e perspektívát a gyerekek ebben a pezsgő gazdasági környezetben ahhoz, hogy szakmát tanuljanak, a válasz, hogy soha nem látott mértékben és létszámban sikerült beiskolázni a szakképző intézményekbe.

Csaknem 1800 fő 9. évfolyamos tanuló kezdi meg a tanulmányait a Debreceni Szakképzési Centrum 11 intézményében, 17 ágazatban és 58 alapszakma megjelölésével. Összesen 43 technikus osztály és 14 szakképző iskolai osztály indul szeptemberben. A legtöbb tanuló az informatika és távközlés, a turizmus-vendéglátás, specializált gép- és járműgyártás, az építőipar, a gépészet, a vegyipar, az elektronika és elektrotechnika, gazdálkodás és menedzsment területén kezdi meg tanulmányait.

A legnagyobb létszámmal beiskolázó intézményeink: a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum, a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum, a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum, a Debreceni SZC Irinyi János Technikum, valamint a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum.

sajtó3 javÚj képzésként jelenik meg a gépészet ágazaton belül: légijármű műszerész technikus, légijármű szerelő technikus, továbbá a közlekedés és szállítmányozás ágazatban: vasútforgalmi szolgálattevő technikus, a gazdasági környezethez igazodva.

Május hónap további fontos eseményei az érettségi és szakmai vizsgák – folytatta a kancellár. A Debreceni Szakképzési Centrumban 1000 tanuló tesz érettségi vizsgát a május-júniusi vizsgaidőszakban. Ők még a szakgimnáziumi rendszerben zárják tanulmányaikat, számukra még egy év szakmatanulás, majd szakmai vizsga következik, ezt követően jelentkeznek a munkaerőpiacon vagy a felsőoktatásban. Több mint 2000 – köztük 800 felnőtt – diák tesz szakmai vizsgát, és válik ezzel jogosulttá, hogy a munkaerőpiacon képzett szakemberként jelenjen meg, vagy a felsőoktatásban folytassa tanulmányait. A végezett tanulók jelentős része vállalati környezetben jutott a gyakorlati ismeretekhez. Az elméleti tananyag vállalatspecifikus modern tudást képvisel.sajtó2 jav

A DSZC folytatja beiskolázási tevékenységét, várjuk azon érettségiző diákokat, akik az érettségi vizsga után szakmát szeretnének tanulni. Illetve továbbra is lehetősége van a felnőtteknek iskolarendszerű szakmai oktatásra és szakmai képzésre jelentkezni.

A sajtótájékoztatón Pósán László is részt vett. Az országgyűlési képviselő felidézte: egy időben visszatérő kívánság volt, hogy az oktatásban a képzés legyen rugalmas. Mint mondta, az utóbbi években új dolgokba vágják a fejszéiket a szakképzésben is, ennél jobb bizonyosság nem kell arra, hogy ez a képzés rugalmas, a gazdaság igényeihez gyorsan igazodni képes és aktuális dolgokra reagál. Pósán László példaként a légi közlekedéshez kapcsolódó szakképzési terület bevezetését említette.

 

A Dehír tudósítása a sajtótájékoztatóról ide kattintva olvasható el.

A HAON itt, a Cívishír pedig itt számolt be a sajtóeseményről.

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Hamarosan kezedben lesz az érettségi bizonyítványod, de még nem tudod, hogyan tovább?

erettsegi felugro

Képzési kínálatunkért kattints IDE!