Három izgalmas nyári táborral várja a gyerekeket a DSZC

A Debreceni Szakképzési Centrum három Digitális Közösségi Alkotóműhellyel rendelkezik. Egy a város központjában, a Burgundia utcán található, míg a másik kettő a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban, illetve a Debreceni SZC Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban található. 

A Digitális Közösségi Alkotóműhelyek azzal a céllal jöttek létre, hogy egy olyan közösségi teret teremtsenek az érdeklődő gyerekeknek, ahol megismerkedhetnek az elektronika, 3D nyomtatás, robotépítés, lézervágás, CNC megmunkálás, varrás, famegmunkálás fortélyaival. Sajnos a vírushelyzet sokáig nem tette lehetővé a programok szervezését, de idén nyáron a korlátozások enyhítésének köszönhetően három tábor várja a fiatalokat. 

„Csaknem száz millió forint értékű eszközt szereztünk be, melyek az informatikai, gépészeti, faipari, és könnyűipari szakmák alapkészségeit, motivációs lehetőségeit mutatják meg”– mondta Tirpák Zsolt kancellár a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

„A gyerekek megismerkednek mikroszinten többek között a CNC-technológiával, a 3D-nyomtatással, a LEGO-programozással is. Úgy vélem, népszerűsíthetjük a szakképzést különböző ipari eszközök megmutatásával, de valójában az igazi élményt az biztosítja a gyermekek számára, ha ezeket ki is próbálhatják.  Ha leülhetnek például egy 3D-nyomtató mellé és saját maguk alkothatnak valamit. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az itt szerzett élmények akár egy életre meghatározhatják a gyermekek karrierválasztását is" – tette hozzá a kancellár.

Gyöngyné Czene Ágnes műhelyvezető asszony a programokat ismertette. Elmondta, hogy az egyes táborokba a 10-14 éves korosztályból 12 fő jelentkezését várják, az egészségügyi előírások szigorú betartásával rendezik meg azokat.

Az első tábor július 12. és 16. között az Autózz a Mobiloddal! címmel indul, és egy saját, okostelefonnal vezérelhető RC kisautót készíthetnek el a táborozók.

A második július 19. és 23. között Szuperhősök – digitális történetmesélés címmel a 3D-tervezés, illetve a lézervágás, forrasztás segítségével egy saját szuperhős elkészítését ígéri a gyermekeknek, melynek saját kreatív sztorit is készíthetnek majd, és ki is próbálhatják egy közös társasjáték során.

A harmadik tábor augusztus 9. és 13. között, Virág minden mennyiségben, avagy karnevál kicsit másként címmel a karneváli öltözékekről szól majd, ahol a fiatalok 3D nyomtatóval, illetve varrással, és lézervágóval készíthetik el saját ruházatukat, kiegészítőiket, a tábor végén pedig divatfotózásra is sor kerül majd.

Minden tábor ingyenes lesz, az étkezést a szakképzési centrum saját költségvetéséből fedezi – emelte ki a műhelyvezető.

A táborba jelentkezés feltétele a szülői nyilatkozat beadása, mely igazolja a diák egészséges állapotát.

A táborba hamarosan, honlapunkon keresztül, a Pályázat/Digitális Közösségi Alkotóműhely felületén lehet majd jelentkezni.

Szeretettel várunk mindenkit!

 

Három izgalmas nyári táborral várja a gyerekeket a DSZC

 

Szöveg és fotók: Filipinyi Nóra

 

Részletes információ a táborokról:

 1. Autózz a Mobiloddal! (2021. július 12-16.)

Gyermekkorunk kedvenc játéka a távirányítós kisautó volt, ma inkább a mobiltelefonunkat

nyomkodjuk. Mi lesz belőle, ha a kettőt kombináljuk? AutoMOBILtelefon!

Adunk hozzá egy csipetnyi elektronikát, megfűszerezzük egy kevés programozással, kell még némi kézügyesség és játékos kedv, az eredmény pedig egy saját készítésű, az okostelefonunkról vezérelhető RC kisautó!

Jelentkezz a táborunkba, ha:

 • érdekelnek a modern technológiák,
 • érdekel az elektronika,
 • megismerkednél az ARDUINO programozásának alapjaival,
 • szeretsz szerelni, barkácsolni,
 • van egy kis kézügyességed,
 • és van egy unalmasnak tűnő heted, amit tartalmasan szeretnél eltölteni!
 1. Szuperhősök - digitális történetmesélés (2021. július 19-23.)

Hősökre mindenkinek szüksége van, teremts hát Te is egyet! És hogy igazán különleges tulajdonságai legyenek, tervezd 3D-ben vagy lézervágással, vezéreld mikrokontrollerrel! Engedd el a fantáziád, írj Hősödhöz kreatív sztorit! Forrasz, tervezz, alkoss!

A tábor végén pedig közös társasjátékban küzdjenek meg a teremtett Szuperhősök!

Jelentkezz táborunkba, ha:

 • érdekel a 3D-s nyomtatás, lézervágás,
 • kipróbálnál vektorgrafikus és 3D-s tervezőprogramokat,
 • fantáziád végtelen,
 • kíváncsi vagy, hogy mi is az a mikroelektronika,
 • szeretsz barkácsolni, kreatívkodni, alkotni,
 • szeretnél egy igazán izgalmas hetet a nyári szünetben!
 1. KREATÍV tábor - Virág minden mennyiségben, avagy karnevál kicsit másként (2021. augusztus 09-13.)

A város talán legszebb rendezvénye minden évben a Virágkarnevál. A nyár, a virágok szépsége, a színek kavalkádja ebben a táborban is visszaköszön. Szívesen eljönnél egy olyan foglalkozásra, ahol a diákok a varrás mellett 3D nyomtatóval és lézervágóval állíthatják össze a karneváli öltözéküket?

Jelentkezz a táborunkba, ha:

 • kellően kreatívnak érzed magad,
 • érdekel a divat,
 • szeretsz rajzolni,
 • szeretnéd közelebbről is megismerni a 3D nyomtatót és a lézervágót,
 • szívesen kipróbálnál egy digitális hímzőgépet!

A tábor alatt projektben dolgoznak a gyerekek, mégis egyéni alkotások születnek.  El sem gondolnánk, hogy milyen csodák készülnek akár egy 3D nyomtatóval vagy lézervágóval, amivel öltözékeket, ruhakiegészítőket készíthetünk, illetve díszíthetünk. A tervezéstől a kivitelezésig a diákok mindent a saját ötleteik alapján valósítanak meg, az utolsó napot pedig divatfotózással zárjuk.

A tábor helyszíne: Debreceni Szakképzési Centrum Burgundia utcai telephelye (4024 Debrecen, Burgundia utca 3.)

Minden tábor 8.00-15.00 óráig tart.

 

További információ:

Gyöngyné Czene Ágnes műhelyvezető

+36 30 132 7281

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Köszönjük a sajtó képviselőinek, hogy részt vettek a sajtótájékoztatón! Tudósításaikat az alábbi linkekre kattintva tudják megtekinteni:

Dehír

HAON

Cívishír

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Hamarosan kezedben lesz az érettségi bizonyítványod, de még nem tudod, hogyan tovább?

erettsegi felugro

Képzési kínálatunkért kattints IDE!