Projektzáró sajtótájékoztató

A Debreceni Szakképzési Centrum GINOP-6.2.3-17-2017-00032 azonosítószámú, „Átfogó fejlesztés a Debreceni Szakképzési Centrumban” című pályázata 2018. február 1-jén indult és 2021. június 30-án lezárul. A pénteken tartott sajtótájékoztatón az országban elsőként megvalósuló „úttörő projektről”, és annak részleteiről számolt be Dr. Pósán László országgyűlési képviselő, Tirpák Zsolt, a Debreceni SZC kancellárja és Horváth-Zelei Attila projektmenedzser.

Az elmúlt 10 év tapasztalata sajnos az volt, hogy a szakképzés nagyon elméleti síkra terelődött, pedig a folyamatosan változó és fejlődő 4.0-ás ipari környezet naprakész képzést és munkaerőt kíván – hangsúlyozta beszédében Dr. Pósán László. Az országgyűlési képviselő hozzátette: ez a fejlesztési beruházás, amit az elmúlt 3 évben a Debreceni Szakképzési Centrum végrehajtott, magyarországi viszonylatban is egyedülálló, és úttörő projekt volt, annak bizonyítása, hogy hogyan lehet lépést tartani a fejlődéssel, hogyan lehet egy 11 iskolából álló intézményi hálózatot a XXI. század követelményeire szabni.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult GINOP-6.2.3-17-2017-00032 azonosító számú „Átfogó fejlesztés a Debreceni Szakképzési Centrumban” című projekt közvetlen célcsoportjai a szakképzési centrum és tagintézményeinek vezetői, irányítói, pedagógusai, a helyi cselekvési terv végrehajtásában szerepet játszó szakemberek, a szakképző intézmények tanulói, a HÍD programban tanulók és családjaik voltak. A projekt megvalósításában a Debreceni Szakképzési Centrum és annak mind a 11 iskolája szolgált megvalósítási helyszínként – mondta Tirpák Zsolt kancellár.

Nagyon fontosak voltak a projekt megvalósulása során a megfogalmazott célok, és alapelvek, melyek három fő pillére voltak felfűzve:

  • Vonzó és korszerű tanulói környezet, mely minél nagyobb számban vonzza be a szakképzésben tanulni vágyókat. Ennek megvalósulása érdekében – a projektnek köszönhetően – számos eszközbeszerzés, tanműhelyfejlesztés, laborfejlesztés valósult meg.

A Debreceni Szakképzési Centrum 3 Digitális Közösségi Alkotóműhelyt alakított ki, melyet szintén az európai uniós támogatású projektből finanszírozott. A Digitális Közösségi Alkotóműhely olyan nyitott közösségi tér, amelyben a következő alkotótechnológiák mindegyikének szükséges jelen lennie, egymással kombinálható módon: elektronika, 3D nyomtatás, robotépítés, lézervágás, CNC megmunkálás, varrás és famegmunkálás. A műhelyek fontos állomásai a XXI. századi ipari technikák és az egyes szakmák megismertetésének.

  • Életcél, karrierlehetőség, valamint a beiskolázott hallgatók megtartása, a lemorzsolódás csökkentése is nagyon fontos cél volt. A számos pályaorientációs rendezvény, céges fórumok, beszélgetések, filmek, gyárlátogatások, a gazdasági szereplők bevonása mind ezt a célt segítette. Az idei év beiskolázási adatai igazolták a projekt sikerességét. Több mint 1800-an jelentkeztek iskoláinkba, ami 10%-os növekedés a tavalyi évhez képest. A tudatos választást az is igazolja, hogy jobb tanulmányi eredménnyel is a szakképzést választották inkább a jelentkezők. A lemorzsolódás ellen komplex mérési program került bevezetésre iskoláinkban, melyhez egyéni fejlesztések kapcsolódtak. A tehetséges diákok is tovább fejleszthették tudásukat. 40 szakkörön 559 tanuló vett részt a program során – említette a kancellár.
  • Mintegy 300 oktató vett részt különböző továbbképzési programokban, valamint vezetőképzésben annak érdekében, hogy naprakész vezetői, és oktatói testület működjön intézményeinkben. Képzésük során többek között a vállalkozó szemlélettel, a pályaorientáció különböző lehetőségeivel, és a csoportkohézió erősítésének módjaival ismerkedtek meg az oktatók. Részt vettek ugyanakkor a tananyag fejlesztésében, naprakésszé tételében is (CNC technika, programozási technika, szenzoros technika).

Horváth-Zelei Attila projektmenedzser a számok tükrében ismertette a projektet, és beszámolt arról, hogy pontosan milyen típusú eszközöket sikerült beszerezni a projekt során. 

A Debreceni Szakképzési Centrum modellként állhat mások előtt – zárta le a tájékoztatót Tirpák Zsolt kancellár.

 

„Átfogó fejlesztés a Debreceni Szakképzési Centrumban” projektzáró sajtótájékoztató

Szöveg és fotók: Filipinyi Nóra

 

Kapcsolódó sajtóanyagok:

Dehír | DEmedia | HAON

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Hamarosan kezedben lesz az érettségi bizonyítványod, de még nem tudod, hogyan tovább?

erettsegi felugro

Képzési kínálatunkért kattints IDE!