Szeptembertől nagyon sok dolog változik a szakképzésben

Szeptembertől fontos változások lépnek életbe a szakképzésben. Erről tartott ma tájékoztatót a Debreceni Szakképzési Centrumban Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár. A munkaértekezleten a megye szakképző intézményeinek igazgatói vettek részt.

Míg korábban a hiányszakmákban kaptak ösztöndíjat a hallgatók, szeptembertől már minden szakmát tanuló diák kap. Ennek összege a tanulmányi eredmény függvényében változik. Ez az egyik fontos módosítás, amit a gazdaság igényeinek változása miatt vezetnek be.

- Szükség volt olyan szakképzési rendszer kialakítására, amelyben benne van a rugalmasság, a nyitottság és benne van egy olyan struktúra, hogy valóban az aktív, az élő tudást tudjuk tovább adni, és nem a statikust. Ebben a szakképzési rendszerben a vállalati igényeknek a leképezése zajlik – fogalmazott Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja.

Az új rendszerről Pölöskei Gáborné tartott munkaértekezletet a megyei szakképző intézmények igazgatóinak. A szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár beszélt a szerkezeti változásokról, köztük a régi-új iskolatípus a technikum fontosabb ismérveiről.

- Nagyon sok pozitív üzenete van a gyerekek számára gondolok arra, hogy nem öt tantárgyas lesz az érettségi, hanem négy, és az ötödik tantárgyba a technikusi vizsgát beszámítjuk – mondta el Pölöskei Gáborné,

A helyettes államtitkár hozzátette: az új rendszer további előnye, hogy a duális képzés esetében munkaszerződést kötnek majd a diákokkal, ami megkönnyítheti elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon.

Forrás: dehir.hu

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot