Erasmus Days

 Az Erasmus+ program sokszínűségét és gyakorlati hasznosságát mutatták be a háromnapos ErasmusDays rendezvénysorozaton, amelyet világszerte egy időben rendeztek meg.

A Debreceni Szakképzési Centrum egy információs napon mobilitási és stratégiai partnerségi projektjeit kívánta megismertetni a 11 iskolájában dolgozó oktatóival október 15-én. A nyílt nap során a résztvevőknek betekinthettek a centrum iskoláinak Erasmus pályázataiba is, illetve a „sildo.com” segítségével, interaktív feladatokban vehettek részt, melyekben megoszthatták élményeiket a mobilitási pályázatokkal kapcsolatban. A cél az volt, hogy az Erasmus + pályázatokat minél szélesebb körben népszerűsíthessék. Az érdeklődők motivációt kaptak az iskolai élet színesítéséhez és a szakmai fejlődéshez. Az eseménnyel kapcsolatban Horváth-Zelei Attilát, a DSZC pályázati-projekt osztály vezetőjét kérdeztük.

– Miért volt fontos ez az esemény, és milyen programokkal várták a leendő külföldre vágyó diákokat?

 Hazánkban csaknem 90 szakmai és szórakoztató rendezvényen várták az érdeklődőket, többségében online megvalósuló workshopokon, élménybeszámolókon és játékos vetélkedőkön. Ehhez az eseménysorozathoz csatlakozott a Debreceni Szakképzési Centrum és iskolái. Minden projektmegvalósító iskola megmutatta magát különféle események szervezésével. Az Erasmus+ program támogatja, hogy a szakképzésben tanuló diákok és a szakképzéssel foglalkozó szakemberek szakmai gyakorlaton vehessenek részt külföldön, s ezáltal Európa- szerte javuljon a szakképzés színvonala. A program segíti, hogy a szakképző intézmények stratégiai partnerségeket hozzanak létre más intézményekkel és különböző cégekkel annak érdekében, hogy szoros kapcsolat épüljön ki az oktatás és a képzés, illetve a munka világa között. A program keretében az intézmények mobilitási projekteket és stratégiai partnerségeket valósíthatnak meg. A mobilitási projektek futamideje 1-től 2 évig terjedhet, stratégiai partnerségek esetén pedig 2-től 3 évig terjedhet az együttműködés. Az Erasmus+ program fejleszti a diákok szakmai felkészültségét és egyéniségét, hozadéka lehet a magabiztos, élő nyelvtudás, szakmai szókincs fejlesztése, új oktatási módszerek megismerése, valamint új kapcsolatok szerzése, barátok bővítése.

– Most ért véget az Erasmus+ hét éves ciklusa. Mit takar ez?

 Az Erasmus+ program az oktatás, képzés, ifjúságügy és a sport területén a 2014–2020 közötti időszakra létrehozott uniós program. Az előbb felsoroltak jelentős mértékben hozzájárulhatnak a társadalmi-gazdasági változásokhoz, az évtized végéig Európa előtt álló legfontosabb kihívások kezeléséhez, valamint a növekedésre, a munkahelyteremtésre, a méltányosságra és a társadalmi befogadásra irányuló európai szakpolitikai menetrend megvalósításához. 2020-ban lezárul egy korszak, véget ér az Erasmus+ hét éves ciklusa. Az elmúlt időszakban a program számtalan európai életére volt maradandó hatással, szakmai és személyes fejlődést elősegítve az oktatás és képzés területein. A 2021-2027-es EU-s költségvetési ciklushoz igazodva új programszakasz kezdődik. A pályázatok célja továbbra is az oktatás és tanulás európai dimenziójának megerősítése, a képzés és az oktatás minőségének javítása Európában, illetve hozzájárulni az európai oktatási térség létrehozásához.

– A visszajelzések alapján, mit mutatnak a számok? Van igény a külföldi tanulásra?

 Évről évre egyre több iskolánk nyújt be Erasmus pályázatot és egyre több a nyertes pályázatok száma. A Debreceni Szakképzési Centrumnak és iskoláinak jelenleg 13 futó pályázata van.

– Mennyire nehezíti a vírus miatt kialakult helyzet az Erasmus+ programját?

 A koronavírus-járvány negatívan befolyásolja az iskolákban jelenleg futó pályázatok megvalósítását. A legfőbb célkitűzésünk a COVID-19 járvány következtében kialakult helyzetben a programban résztvevők biztonsága és védelme, teljes mértékben elismerve minden, a járvány megfékezése érdekében tett nemzeti és nemzetközi intézkedést. Ennek megfelelően az iskoláink a tervezett mobilitásokat elhalasztották, az utazási időpontokat a projekt keretén belül a lehetőségekhez mérten átütemezték.

Képgaléria: ErasmusDays rendezvénysorozat a Debreceni Szakképzési Centrumban

Az iskolák programjairól részletesebben:

Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum

Az iskola több éve vesz részt mobilitási programokban, ezt mutatták be az érdeklődőknek. Tapasztalataikat workshop, beszélgetés, társasjáték keretében osztották meg. A diákok Erasmus-fa ültetéssel és mozaikkép kirakásával mondtak köszönetet a programban való részvétel lehetőségéért. Ez az esemény mérföldkő számukra, hiszen először jelentkezett az iskola facebook oldalán live közvetítéssel, ezáltal megszólítva egy szélesebb plénumot is.

Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

Iskolai szintű beszámolót készítettek a projektben részt vett tanulók közreműködésével. Egy PPT beszámoló és egy kisfilm készült, amit a diákok az évfolyamtársaiknak mutattak be. Az Erasmus Day keretében megrendezték az Erasmus Klub rendezvényt, ahol kötetlenebb formában engedtek betekintést a szakmai gyakorlatba és a jelenlevő diákok a szervező tanárok koordinálásával egy beszélgetős, sztorizós délutánon vehettek részt. Itt a pályázat kulisszatitkaira is fény derült, azokat az eseményeket is megosztották egymással, mely eddig nem került be disszeminációs bemutatókba, és a gyakorlat kicsit viccesebb oldalát szemlélteti.

Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

A DSzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola 10 éve folyamatosan vesz részt Erasmus pályázatokban. Eddig csaknem 300 tanulója utazott szakmai gyakorlatra Németországba, Olaszországba, Szlovéniába. Jelenleg két projektjük van folyamatban a „Haladjunk előre együtt a megkezdett úton! és a „Tíz éve együtt a külföldi gyakorlatért” pályázatok. Az ErasmusDays országos rendezvényhez azért csatlakoztak, hogy ismertessék az iskolában évek óta zajló eredményes pályázati tevékenységet, illetve felhívják a figyelmet a mobilitásokban rejlő pozitív hatásokra. Ennek érdekében az iskola aulájában kiállítást és online vetélkedőt rendeztek, és részt vettek a DSzC központi rendezvényén is. A vírushelyzet miatt a verseny díjazottjai egyénileg vehették át jutalmukat.

Galéria

Forrás: HAON

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Kukkants bele iskoláink életébe!

felugroabalak 460460

Megnézem