Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikusi oklevél megszerzésével zárul.
Kinek ajánlott ez a képzés?
Azoknak a fiataloknak ajánlott, akik szeretnek alkotni, érdekli őket a szervezés, logisztika. Jó kommunikációs készséggel, problémamegoldó képességgel, empátiátiával, jó szervezőkészséggel és kreativitással,
valamint együttműködő képességgel rendelkeznek.
Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni a későbbiekben.
Mit fog tanulni?
Munkavállalói ismeretek
Munkavállalói idegen nyelv
A munka világa
Cukrászati termékek készítése
Cukrászati berendezések, gépek ismerete, kezelése, programozása
Cukrászati termékek befejezése, díszítése
Anyaggazdálkodás-adminisztrációelszámoltatás
Marketing és protokoll
Mit dolgozik munkája során, aki elvégzi ezt a képzést?
- a cukrászvállalkozások üzemeltetéséhez szükséges vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatot lát el;
- irányítja, szervezi, ellenőrzi — tulajdonosként, alkalmazottként — az árubeszerzési, a raktározási, a termelési, az értékesítési, kiszállítási tevékenységeket;
- közvetlenül kijelöli a feladatokat, elkészíti a munkaidő-beosztást, betanítja és felügyeli a cukrászat személyzetét, összehangolja, irányítja, a munkavállalók tevékenységét, ellenőrzi a végzett munka minőségét;
- ismeri és képes alkalmazni a szakterülete idegen nyelvi szókincsét;
- bemutatja, népszerűsíti (reklámozza) az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot;
- megtervezi az egység működését, üzleti tervet készít;
- termelő és értékesítő tevékenységet végez, részt vesz a cukrászati készítmények elkészítésében.
A cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. Kialakítja az egység üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését.
Hol tud elhelyezkedni?
A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.Saját vállalkozást indíthat, dolgozhat vezetői beosztásban cukrászdákban, fagylaltozókban.
Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola
Ágazat: Turizmus-vendéglátás
Szakma azonosító száma: 5 1013 23 02
Kód: 0312
Érettségi végzettséget is adó technikusi szakképesítés: Cukrász szaktechnikus
Képzési idő: 5 év
A technikusi képzés folyamán biztosítjuk a nyelvvizsga felkészítést.
Egészségügyi és pályaalkalmasság: szükséges
Felvehető tanulók létszáma: 12
Felvételi eljárás
A felvétel feltétele: a szakmai egészségügyi alkalmasság a kereskedelem ágazatban; a szakmai egészségügyi és pályaalkalmasság a vendéglátóipar ágazatban.
Felvétel: tanulmányi eredmények alapján
Pontszámítás: az általános iskolában elért eredmény (7. osztályos év végi, 8. osztályos félévi érdemjegy magyar, matematika, kémia, történelem, idegen nyelv tantárgyakból hozott pontok).
Azonos teljesítményű felvételizők esetén előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat, ezt követően a debrecenieket, harmadsorban azt a tanulót, akinek testvére, szülője az iskola tanulója (volt).