Brassaisnak lenni nagyon nagy élmény. A jól felszerelt épületben, kedves, lelkiismeretes pedagógusok, magas színvonalon megtartott tanórákon képeznek bennünket „Brassaisnak”. A brassaisság azonban nemcsak erről szól: rengeteg közösségi, kulturális és szórakoztató programot szerveznek, illetve szervezünk, melyek összekovácsolnak bennünket!

- Juhász Péter
Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Szakgimnáziuma 11. B

A HídII program befejezése után az ács szakmát választottam. Esélyt kaptam a tanulásra, a szakma elsajátítására. Ebben az iskolában odafigyelnek ránk, itt minden lehetőség adott, hogy sikeresen befejezzük tanulmányainkat és jó szakemberré váljunk.

- Balogh Tamás
Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskolája, 1/9/2 ács

Elsősorban az itt megköttetett életre szóló barátságok miatt olyan fontos nekem ez az iskola. Lehetőség van mind az informatikát, mind a gépészetet idegen nyelvű előkészítős osztályokban tanulni. A rendszeresen szervezett cserediák program a németországi társiskolánkkal Augsburgban lehetőséget biztosít a nyelvgyakorlásra. 
Ebben az iskolában a tanulmányi színvonal mellett a diákélettel is bármikor elbüszkélkedhetünk, pl : a Mechwart András tiszteletére szervezett DÖK nap és elsős avató, a zenedélután a Bethlennel, a "Ki mit tud?", a városismereti vetélkedő és az új tervezésű Fecskenap.
A tanáraink mind segítőkészek. 

- Cseh Mercédesz
Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma

Aki a Vegyipariba jár, az tudja, hogy ez egy remek közösség! A Vegyipari Szakgimnáziumban mindent megtalálhat egy fiatal, ami szükséges ahhoz, hogy elkezdje a nagybetűs életet: szakmai tudást, magas szintű nyelvi képzést, gazdag diákéletet, sportversenyeket. Szívemhez legközelebb a szakmai órák állnak, mert mindent megtanulok arról, ami kisgyerekként is foglalkoztatott. Szabadidőmben heti két alkalommal szertornázok, és ez a hobbi iskolánk testnevelés tanárainak segítségével egy céltudatos versenytevékenységgé fejlődött, mivel az ország második legjobb tornász lánycsapata lettünk. Hajrá Vegyi!

- Csuka Viktória
Debreceni SZC Vegyipari Szakgimnáziuma
10. C osztályos tanulója

Azért szeretek a Vegyipariba járni, mert jó a hangulat, a tanárok szigorúak, ugyanakkor minden problémánkat meg tudjuk velük beszélni. Amit a kémia órákon tanulunk, azt a laboratóriumi gyakorlatokon ki is tudjuk próbálni. Mindenkinek szívből ajánlom a Vegyiparit.

- Vén Zsolt
Debreceni SZC Vegyipari Szakgimnáziuma 10.C

A vegyipariról már általános iskolás koromban sokat hallottam. Azért jelentkeztem ide, mert az oktatás színvonalas, a diákok jól érzik itt magukat, a technikusi bizonyítvánnyal pedig el lehet helyezkedni az ország bármely vegyipari vagy gyógyszeripari cégénél, esetleg klinikai, egyetemi laboratóriumokban.

 

- Hegedűs Réka
Debreceni SZC Vegyipari Szakgimnáziuma 12.D

Miért jó a Brassaiba járni? Erre a kérdésre a válasz meglehetősen egyszerű: a „Brassai légkör”. Milyen is ez a légkör? Az iskolában töltött napjaim észrevétlen gyorsasággal repülnek. Mindezt a színvonalas, érdekességgel teli, vidám hangulatú tanóráknak, az izgalmas, szórakoztató, nekünk és rólunk szóló kulturális programoknak, és természetesen a sok-sok barátomnak köszönhetem.

- Kanczel Csenge
Debreceni SZC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakgimnáziuma 10.  A

Azért szeretek ebbe az iskolába járni, mert magas színvonalú szakmai képzést biztosít, emellett hatékonyan felkészít az érettségi vizsgára is. A szüleim javasolták ezt a szakirányt, hiszen az informatika napjaink legdinamikusabban fejlődő iparága, ahol óriási szakemberhiány van. Ezért a jövőm szempontjából különösen fontosnak tartom, hogy az iskola elvégzése után legyen lehetőségem elhelyezkedni a munkaerőpiacon vagy a felsőoktatásban tanulni, hiszen a szakgimnáziumi szakmai képzés ezt is megalapozza. Az iskolában jól felkészült, nagy szaktudású tantestület működik, melynek tagjai megértéssel és pozitív hozzáállással segítik munkánkat. Mindemellett azt is vonzónak tartom, hogy az intézményt színes diákélet jellemzi, például a versenyek, rendezvények, osztálykirándulások vagy a Beregszászi Napok programjai, melyeken mindannyian szívesen veszünk részt. Meggyőződésem, hogy igazán jól döntöttem, amikor 3 évvel ezelőtt ebbe az iskolába adtam be a jelentkezési lapomat.

- Fülöp Ágnes
a DSZC Beregszászi Pál Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának 11/D osztályos tanulója (informatika ágazat)

Hogy miért is jó a Bethlenbe járni? Számomra ez egy nagyon egyszerű kérdés, talán a legegyszerűbb válasz a lehetőségek. Az iskola különleges osztályába járhatok, hiszen a Keleti régióban mi voltunk az elsők akik kínai nyelvet tanulhattak középiskolában. Évente más más kínai tanár érkezett hozzánk Kínából. Így tanított az iskolánkban Mary,Gina, Lisa és Nicol. Tanárainkkal való sokszor már baráti viszony megkönnyítette a tanórákat és az életre való felkészülést. A Bethlen sokat segített abban, hogy igaz barátokat találjunk és tudjuk hogyha szükségünk van vagy lesz egymásra mindig ott leszünk. Feledhetetlen élményekkel gazdagodtunk, igyekszünk megőrizni a közös szórakozás, nevetés és felhőtlen kirándulások emlékét.

- Györkei Vivien
Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziuma  12.C

Végzős tanulóként visszatekintve azt gondolom, hogy középiskolába jelentkezéskor remek szakirányt választottam, több szempontból is. Kiemelem a Beregszásziban folyó magas színvonalú szakmai képzést, és - a jövőmet figyelembe véve - azt a rengeteg lehetőséget, amit az intézmény biztosít számomra, akár továbbtanulás, akár elhelyezkedés terén. Az iskola nevelőtestülete a szakmai munkájával, a tehetséggondozással, a felzárkóztató tevékenységével segíti, hogy mi, diákok a tőlünk elvárható maximális teljesítményt tudjuk nyújtani. A jól felszerelt tantermek és villamosipari tanműhelyek mellett további előnyt jelent az itt található sportcsarnok és uszoda, mely kiváló sportolási lehetőséget biztosít nekünk. A távolabb élő diákok számára vonzó lehet még, hogy az épületben lévő kollégiumban kaphatnak elhelyezést, mely otthonos környezetet kínál. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján biztosan mondhatom, hogy az iskola tökéletesen megfelelt a várakozásaimnak, és bátran ajánlom minden - az elektronika iránt érdeklődő – diáknak!

- Kecskés Lajos Krisztián
a DSZC Beregszászi Pál Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának 12/B osztályos diákja (villamosipar és elektronika ágazat)

Minden diák életében nagy pillanat, amikor új iskolába jelentkezik, és egyben nagy döntés is a megfelelő iskola kiválasztása. Habár két tannyelvű tagozatosként több, mint négy éve vagyunk Bethlenes tanulók, elérkezett a mi végzős évünk is. Elszállt az idő az Elsősavatónk óta, teltek-múltak a napok, hetek, évek, egyre több közös rendezvényen és tanulmányi versenyen kerülhettünk közelebb évfolyamtársainkhoz, iskolatársainkhoz. Mert a Bethlenben igenis fontos a diákélet és az összetartozás! Elmondhatatlan, hogy mennyi mindent adott már nekünk ez az iskola. A felnőtté válásunk útja volt, és hiába egyedül indultunk ezen az úton, igaz barátokra, segítő társakra és szerelmekre leltünk. S most itt állunk, lassan a búcsú kapujában az osztálytársaimmal és az osztályfőnökünkkel, akiknek köszönhetően biztosan mondhatom, hogy az itt töltött idő az életem egyik legszebb időszaka lesz. Úgy gondolom, hogy mindig büszkék leszünk majd arra, hogy Bethlenes diákok lehettünk.

- Szalatyán Erzsébet
Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziuma 12. A

5. éve járok az Irinyibe, magyar-német két tanítási nyelvű osztályba, kereskedelem-marketing osztályba. Idén fogok érettségizni. Az érettségivel együtt szeretném megszerezni a felsőfokú német nyelvvizsgát is. A tanáraim, osztályfőnököm lelkiismeretes munkájának köszönhetően erre minden esélyem meg van. Terveim szerint a szakmámban kívánok továbbtanulni. Versenyszerűen sportolok, atletizálok. Ebben az iskolában még akkor is minden segítséget, támogatást megadtak nekem, segítették a sportolásomat, hogy nem voltam sport tagozatos.

- Tóth Balázs
Debreceni SZC Irinyi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Idén fogok érettségizni az első sport ágazati szakgimnáziumi osztályban. 4 év alatt nagyon sok fontos ismeretet elsajátítottam, amiket a sport karrieremben is tudok hasznosítani. Terveim szerint egyetemen folytatom tanulmányaimat, valamilyen sportos szakon. Tervezem a középfokú nyelvvizsga letételét is. Az iskolában nagyon szerettem a tartalmas és érdekes diákprogramokat, az érdekes kirándulásokat és fontos volt a tanárok emberségessége.

- Kozma Bettina
Debreceni SZC Irinyi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Miért szeretem és ajánlom másoknak is a KERI-t? Én mindenekelőtt egy igazán jónak mondható közösséget és sok barátot szereztem ebben az iskolában. Az első pillanattól kezdve közvetlen, kedves társak és tanárok közé kerültem. A vendéglátás szakirányt választottam, de van nálunk keres szakirány is. Szerintem a szakmai tárgyak kifejezetten érdekesek. Én különösen a vendéglátás – gazdálkodás és az élelmiszerismeret tantárgyakat kedvelem. Mióta ezekkel a tantárgyakkal foglalkozom, a törit is másként, szívesebben, és ahol lehet, egy kicsit a vendéglátás szemszögéből is szemlélem. Ez egy egészen más megközelítés, és sokkal érdekesebb, mint a hagyományos tanulás. Felfedezem az összefüggéseket, ezáltal könnyebben tanulok. 10.-es voltam, amikor az ERASMUS+ pályázat jóvoltából részt vehettem egy egyhónapos németországi szakmai gyakorlaton. Eddig ez a legemlékezetesebb élményem ebben az iskolában. A külföldi kapcsolaton túl van testvériskolánk is. Néhány napja voltunk vendégségben a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Középiskolában, ahol éppen Pozsonyi Kifli Verseny zajlott. Jövőre mi hívjuk meg az ottani tanulókat a mi Gál Sándor Emlékversenyünkre. Az iskolai életet a diákönkormányzat különféle programjai színesítik, amelyek közül a legnépszerűbbek a farsangi buli, az elsősavató és a meghitt karácsonyi ünnepségek. A szünetekben az iskolarádió szórakoztat bennünket. A 7. és 8. óra ettől a tanévtől csupán 40 perces. Van büfénk, szünetekben pedig lehet az aulában pingpongozni. Egyszóval színes, vidám az élet nálunk.

- Tóth Orsolya
Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 11. B

Édesanyám régebben egy kis boltot vezetett. Iskola után gyakran meglátogattam, és mindig nagyon jól éreztem ott magam. Amiben tudtam, segítettem is. Tetszett a sokféle áru, és örültem, ha elégedettek voltak a vevők. Ezért döntöttem úgy, hogy ebben az iskolában tanulok tovább. Az iskolai éveim alatt az egyik legemlékezetesebb program eddig egy budapesti kirándulás volt, amikor parlamenti sétát tettünk egy olyan napon, amikor a képviselők is jelen voltak. Ez egy kifejezetten érdekes nap volt. Idén a 10 éves MODEM-ben voltam az osztályommal, ahol „A szabadság szigete” címmel tekintettük meg a Ferenczy Múzeum gyűjteményéből készült kiállítást. Egészen friss élmény az a rendkívüli irodalomóra, amelyen József Attila életéről, költészetéről hallgathattunk meg egy előadást Rácz Ferenc előadóművésztől. Reggelente szívesen indulok ide, mert tudom, hogy a társaim és a tanáraim is szeretettel, odafigyeléssel fordulnak felém. Jelenleg az érettségire való felkészülés a legfontosabb feladatom. Jó érzés tudni, hogy ebben sem maradok magamra, mert az órarendben előírt órákon kívül is kapok segítséget. Szeretem az iskolámat!

- Tyukodi Rebeka
Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 12. B

Ha megkérdezik tőlem, mit tanulok, az ezt követő kérdés automatikusan jön: Szóval a Péchyben tanulsz? Mindig örülök neki, hogy elmaradnak a magyarázós körök, hogy mi is ez a suli és hasonlók. Ha valaki azt hallja, hogy építészet, Debrecenben rögtön a Péchy jut az eszébe. Sokszor hozzá szokták tenni, hogy neki is járt ide ez vagy az az ismerőse, barátja, rokona. Nem is meglepő, hiszen már több egykori péchys jár vissza hozzánk az iskolánk által szervezett "Péchysek Baráti Körébe". Így, hogy már én is végzős diák lettem a szakképző évfolyamon, néha gondolkodom azon, hogy vajon milyen lesz, mikor 30-40 évesen vagy még később én jövök vissza a Baráti Körbe. Vajon az én addigi munkáimat is kirakják a folyosók falaira, és az akkori diákok is olyan ámulattal fogják pásztázni azokat, mint most én az elődeim rajzait? Amikor azt mondom, utolsó évem itt, akkor nemcsak arra gondolok, hogy az érettségi után elhagyom a „hajót”, mert nem így történt. Az már majdnem másfél évvel ezelőtt volt, és akkor ott meghoztam a legjobb döntést. Itt maradtam még két évre, hogy még jobban beleássam magam a szakma rejtelmeibe. Szerintem ez volt a legokosabb döntés. Nemrég részt vettem egy programban, ahol a szakképző iskolák bemutatkoztak a nyolcadikosoknak, hogy tudjanak többet arról a szakmáról, amit választanak. Szuper tapasztalat volt, és látva a sok érdeklődő csillogó szemet, elképzeltem magam, mint nyolcadikost, aki járja a különböző standok közötti sorokat. Mi lehet az, amit én anno megszerettem ebben az iskolában? És akkor rájöttem. Én magam sem tudtam még akkor, hogy mit akarok, és nem mondom, hogy első látásra, mert az túl mesébe illő lenne, de másodikra már biztosan beleszerettem a Péchybe. Azon kaptam magam, hogy ott állok a standjuk előtt és hallgatom a kiselőadást valami olyan dologról, amiről akkor még halvány fogalmam se volt, de azt tudtam, hogy akarom tudni, mit jelent. Feltettem magamban a kérdést, hogy ha újra kezdhetném, akkor is a Péchyt választanám-e? És a válasz: ezerszer is igen.

- Jákob Nikolett
Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziuma 2/14.A

Hogy miért is szeretek a Péchybe járni? A válasz egyszerű. Általános iskolás koromban még csak nem is tudtam, hogy létezik ez az iskola, valamit viszont igen: építész akarok lenni. Megkérdeztem ismerőseimet, hogy melyik középfokú intézményt ajánlanák nekem. A válasz mindenkinél ugyanaz volt, ezért még csak gondolkodnom se kellett rajta: péchys diák leszek. Eleinte szokatlan volt, hiszen alapítványi iskolából jöttem és azt hittem, hogy nehéz lesz az iskolaváltás. Úgy gondolom, hogy ha a szívem nem a Péchy felé húz, akkor ez így is történhetett volna. Nem így történt. A verébtábor óta szeretem ezt az iskolát, kedvelem a tanárokat és nem hittem volna, hogy egyszer még ilyet mondok, de ez az a hely, ahol talán még az órákra is öröm bejárni. A felejthetetlen elsősavatónk óta sok nagyszerű emléket szerzett nekem az iskolám. A karácsonyi ünnepség, a Péchy-nap, a sportnap mind-mind olyan ünnepségek, rendezvények, amelyek miatt szintén érdemes ide járni. Énekkarunk tagja is voltam tizedikben, és tizenegyedikesként még most is szerepelek a többi énekes pacsirtánkkal együtt. Annak ellenére, hogy ez egy műszaki középiskola, mindenféle tehetséggel büszkélkedhetünk. A pályaválasztási kiállításon is szerepeltünk. Nagyon jó érzés volt úgy ott lenni, hogy már tudtam, hova tartozom. Megnéztem iskolánk standját is, ahol büszkén gondoltam magamban a kiállított tárgyak mellé lépve: „Ezeket már mi is tanultuk”, majd büszkén vonultam fellépni énekkarunkkal a szép sötétkék péchys nyakkendőmben. Felemelő volt azt az éneket előadni, amit nyolcadikosként a nyílt napon még külsős nézőként hallgathattam végig, s már akkor tudtam:„ A Péchy a jó, az pont nekem való”. Az éneklés mellett sok versenyen, iskolai kiránduláson vehettem részt. Házi matek,- fizika, -töriversenyeken, amiken több-kevesebb sikerrel eredményeket is értem el. Az NI fizikaversenyére is beneveztünk kedves osztályfőnökömmel és egy szintén jó képességű osztálytársammal. Forrasztottunk, kísérleteztünk, makettet építettünk és megmutattuk az országnak, hogy mire képes egy péchys csapat. Erdélyben és Budapesten is járhattam már az iskolámmal, szervezett keretek között, és olyan élményekkel töltődtem fel, amelyeket talán soha nem kaphattam volna meg, ha nem ebbe az iskolába jövök. Köszönöm az időt, amit itt tölthettem el és izgatottan várom, hogy mi jöhet ezután. Egyszóval, a Péchybe jelentkeztem, felvettek, és minden percért köszönetet mondok magamnak, az iskolának, diáktársaimnak és tanáraimnak. Ha újra átélhetném, átélném ezerszer minden pillanatát az itt töltött időnek.

- Andirkó Máté
Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziuma 11. B

A szakképzés keretében számomra nagyon jó lehetőség a faipari technikusi végzettség megszerzése. Több esélyt remélek a szakmában való elhelyezkedésben, a jövőm megalapozásában. Jó szakemberektől tanulhatok, komolyabb feladatok, nagyobb kihívások várnak, mint a középiskolai évek alatt.

- Sándor Renátó
Debreceni SZC Povolny Ferenc Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája, végzős faipari technikus

Testvérem korábban ebben az iskolában tanult nyomdaipari szakirányban, így nagyon sok információt kaptam tőle az itt folyó képzésekről. Pozitív élményei és véleménye alapján én is a Könnyűiparit választottam. Békéscsabáról érkeztem, de már 7. éve itt tanulok Debrecenben. Ebben az iskolában megtaláltam a lehetőségeimet! Az érettségi megszerzése után kreatív és művészi énem megvalósítása által kiadványszerkesztőként végeztem, de az iskola családias légköre, az oktatás szakmai színvonala és a bővülő képzési kínálat újabb szakma megszerzésére csábított. Így – mivel lehetőségem volt rá – beiratkoztam a Pedagógiai és családsegítő munkatárs képzésre, amit most nagy örömmel sajátítok el. Örülök, hogy az első szakmámban szerzett tudás remekül hasznosítható ezen a területen is. Iskolám képzési palettája színes és széles, ezért további tervem, hogy dédelgetett álmomat a szépészet (kozmetika) irányában is megvalósítom.

- Kassai Renáta
Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája 13. A – Pedagógiai és családsegítő munkatárs képzés (nappali)

Nyomdász családból származom. Édesapám és az egyik bátyám is ebben az iskolában tanulta a szakmát, s mindannyian megtalálták az örömüket és számításukat ezen a területen. Anyukám szintén itt tanult nőiruha-készítőként. Szakmája egyben a hobbija is, mert szereti, amit csinál. Ilyen előzményekkel nem volt számomra nehéz a döntés, hogy melyik középiskolát válasszam 8. osztály után. A tanítási órákon kívül itt nagyon sok lehetőséget kapunk, hogy a tudásunkat fejlesszük, a látókörünket szélesítsük. Osztályunkkal szívesen veszünk részt a különböző szakmai programokon. Kiállításokra, szakmai előadásokra is eljutunk, illetve rendszeresen üzemlátogatásokon veszünk részt. Ezek mind segítik a tananyag megértését, de egy kis kikapcsolódást, csapatépítést is jelentenek. Örülök, hogy nem csak az órákon, hanem a futballmérkőzéseken is megmutathatom, mit tudok, és képviselhetem az iskolánkat.

- Hekler Norbert
Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája 10. A – Nyomdaipar ágazat

2016 májusában szereztem meg a pincér szakmát . A munkát igazán akkor kedveltem meg, amikor egyre több feladatot kaptam a vendégek kiszolgálásával kapcsolatban. Akkor éreztem leginkább, hogy alapos felkészítést kaptam. A három éves képzés alatt a tanáraink mindent megtettek, hogy gyakorolhassuk ezt a szép szakmát. A következő tanév elején úgy döntöttem, beiratkozok abba az osztályba, amelyet nappali képzés keretében indított az iskola a szakmát szerzett tanulók számára. Két év múlva érettségizhetünk. Jelenleg itt tanulok. Jól érzem magam a társaim között, és a képzés is tetszik. Többet kell tanulnom, de ez nem gond.Örülök, hogy néhány társammal továbbra is együtt lehetek, és élvezhetem tovább mindazt, amit eddig is szerettem: a KERI-kupát, a derűs szüneteket, a kellemes beszélgetéseket a társaimmal és a tanáraimmal, akik bíztatnak és bíznak bennem.

- Horváth Gergő
Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 12/1

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×

Kukkants bele iskoláink életébe!

felugroabalak 460460

Megnézem