Miért maradtam ötöd éven? Igazából az elsődleges célom az, hogy hasznosan töltsem el ezt a tanévet. Egyetemre készülök, de ha esetleg nem vesznek fel, vagy az egyetem elvégzése után nem találok megfelelő munkahelyet, lesz egy úgynevezett „B-terv”, amihez jól jön a szakmai végzettséget igazoló bizonyítvány. Nagy erőkkel készülök az emelt szintű érettségire angol nyelvből. Emellett gyakorlatra is kell járnom. Örülök, hogy a volt osztályomból kevés kivétellel mindenki maradt ezen a képzésen, de sajnos az online oktatás miatt csak nagyon ritkán találkozunk. Öt osztálytársammal egy gyakorlati helyen/munkahelyen dolgozunk, így van néhány ismerős arc, akikkel ki tudok kapcsolódni, hogy ne legyen egyhangú a munka. A képzés leegyszerűsítve a profit maximalizálásáról szól. A vásárlókkal és a munkatársakkal sajnos csak minimális a személyes kapcsolat. A marketinges, a boltvezető és az eladó kapcsolati rendszerére épül a folyamat.
Mindent összevetve nem bántam meg, hogy annak idején a Keribe jelentkeztem. Mostanra kezdem átlátni a dolgokat. Megtanultam, hogy hinni kell a közmondásnak, miszerint „Nem mind arany, ami fénylik.” Megtanultam zúgolódás nélkül dolgozni úgy, hogy napi 8 óra munka után a minimálbér 80 %- a illet meg. Megismertem sok szakembert, szakmailag jól képzett tanárokat és sok-sok társat, akikkel szívesen töltöm a szabadidőmet is, a képzés végén pedig lesz egy szakmám. Jelenleg ez a legfontosabb számomra. Szeretnék továbbtanulni, hogy felnőttként minőségi életet tudjak élni.

- Salánki Sándor, 5/13. A
Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum
és Szakképző Iskola

Amikor 2020 tavaszán sikeresen leérettségiztem, úgy gondoltam, nem hagyom el az iskolát, ahová addig jártam. A régi osztályomból összesen 21-en gondolták még ugyanezt, így együtt maradtunk, és alkotunk egy osztályt. Az osztályfőnökünk más lett ugyan, Antalné Török Ildikó, de a korábbi osztályfőnök, Szabóné Ákos Zsuzsánna tanárnő is tanít bennünket több tantárgyból. A beilleszkedéssel tehát nem volt gond. A tantárgyak között szerepel a marketing, az ügyvitel, a vállalkozástan, a tanirodai ismeretek, gyakorlatra pedig az osztályból öten a Hervisbe járunk heti két alkalommal. Én a román határ közelében, Hegyközszentmiklóson élek, mintegy 55 km-re Debrecentől. Onnan járok be naponta ebben a tanévben. Édesapám, aki Létavértesen dolgozik, autóval elvisz addig, onnan pedig busszal megyek tovább Debrecenbe. A járvány miatt bizonyos időszakokban az átjárás kicsit körülményes, de igyekszünk megoldani, hogy ne hiányozzak. Reggel fél 7-kor indulunk, és délután - újra apával - 5 óra körül érek haza. Úgy gondolom, hasznos időtöltés itt tanulni, mert az itt szerzett ismeretek, és a szakmai képzésért kapott pontszámok sokat jelentenek majd a felsőfokú tanulmányoknál. Szerintem erre a Keri jól felkészít bennünket. Jól érzem magam ebben a közegben, szeretem ezt az iskolát.

- Erdei Tamás Szilveszter, 5/13. A
Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum
és Szakképző Iskola

Azért jelentkeztem asztalosnak, mert otthon eddig is nagyon szerettem fával dolgozni. Fából nagyon látványos és szép bútorokat lehet készíteni. Nem is volt kérdés, hogy az Építechbe jelentkezzek, mivel édesapám, keresztapukáim és a bátyám is ebbe az iskolába járt. A tanórák mellett tehetséggondozó szakkörre is járok, ahol kreatív dolgokat építünk.

- Csepregi Gergő
Debreceni SZC Épitéstechnológiai és Műszaki
Szakképző Iskola

 

Miért is választottam az Építech kárpitos szakmai oktatását? Egyrészről édesapám is ebben a szakmában dolgozik és már gyerekkorom óta szívesen segítek neki a munkában. Szerettem volna én is nyomdokaiba lépni. Másfelől pedig sok jót hallottam az iskolai oktatás minőségéről. Lassan 11. évfolyamba lépve is úgy gondolom, hogy a szakmaiság nem kérdés. Apám révén már valamennyire ismerem a kárpitos szakmát, azonban folyamatosan tanulok új dolgokat.

- Benke Dávid
Debreceni SZC Épitéstechnológiai és Műszaki
Szakképző Iskola

Amikor iskolát kellett választanom, a fő szempontom az volt, hogy egy olyan intézménybe kerüljek, ahol számomra megfelelő szakmát tudok tanulni. Számomra az volt a fő szempont, hogy a szereléssel és mindenféle elektronikai eszközzel foglalkozhassak. Azoknak a működését a megismerését is megtanuljam, ezért esett a választásom a mechatronikára. Az iskolai életben nagyon fontos szerepet játszik az, hogy a tanulást egybe lehessen kötni a szabadidővel. Én a pneumatikai szakkört választottam, hogy fejleszthessem magam a szakmában, és sikerült egy olyan szintre eljutnom, hogy országos versenyen is részt tudtam venni. Mindezeken kívül az iskola kapcsolatban áll cégekkel, akik támogatják az iskolában folyó munkákat, például: FESTO és az SMC; így az iskola képes megismertetni mindazt a technikát, amit az iparban is alkalmaznak. A tanórák közti szünetekben nagy figyelmet kap a pihenés is, hiszen az udvaron van egy kondipark, ahol le lehet vezetni a feszültséget, emellett nagyon jó kikapcsolódást is nyújt. Ezen kívül van két focipálya, és egy teniszpálya is, amelyek szintén elősegítik azt, hogy 2 óra között kicsit kikapcsolódjunk. Ha viszont valaki nem szeretne sportolni, akkor nagyon kényelmes „sörpadok” vannak az épületben a második emeleten a „dühöngőben”, ahol nagyon jókat lehet beszélgetni. Az osztályokban remek hangulat van, így az osztálykirándulások is nagyon jól sikerültek. Minden évben rendeznek DÖK napot a szervezők, ahol az osztályok között nagy főzőversenyek zajlanak. Népszerű az autószépségverseny, és mindenki megmutathatja azt is, hogy milyen jó a szakmájában, hiszen ilyenkor házi szakmai versenyeket is rendeznek. Én szinte mindig részt vettem ezeken a megmérettetéseken, ahol nagyon jó eredményeket értem el. Nekem nagyon tetszik ebben a szakmában, hogy változatos és mindig újabb és újabb kihívással kell, hogy szembenézzek. Én nagyon jól érzem magam itt a Brassaiban, hiszen családias a légkör, a tanáraink nagyon segítőkészek mind a szakmai dolgokban, mind a magánéleti problémainkban is, hiszen ők egy nagyon jól képzett fiatal nemzedék nevelését szeretnék elérni úgy, hogy a NAGYBETŰS ÉLET-ben is megálljuk majd a helyünket. Én csak ajánlani tudom a Mechatronikai szakmát!

- Jónás Dániel, 5/13.D
Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum

Iskolaválasztás szempontjából számomra fontos volt, hogy érettségi mellett egy biztos szakmát is szerezzek. Ezért jelentkeztem a Brassai informatikai osztályába. Nagyon szerettem az iskolai életet, mert nagyon jó közösségek kovácsolódtak. Rengeteg iskolai program volt, ahol nemcsak a diákok, hanem tanáraink is nagyon szívesen vettek részt. A mindennapok vidáman teltek el. A tanáraink is mindig törekedtek arra, hogy minél színesebbek és izgalmasabbak legyenek a tanóráink. Mindig számíthattunk a segítségükre, hogy mindenki egyre jobb legyen a szakmából. 9. osztálytól tagja voltam a Diákönkormányzatnak, így a teljes iskolai diákéletbe bele láttam. A programok szervezésében és lebonyolításában is részt vettem, ahol remek barátságok születtek. Iskolán kívüli programokat is szerveztünk, hogy minél jobb és összetartóbb csapatot tudjunk összehozni. Én nagyon szerettem ezt a 4 évet a Brassaiban. Biztos vagyok benne, hogy életre szóló barátságok születtek az iskolában, és rengeteg olyan emlékem marad, amit soha nem fogok elfelejteni.

- Kiss Lilla, 12.B
Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum

Mindig érdekelt az építészet és a művészet, és sok embernek pozitív véleménye volt az iskoláról, ami meggyőzött abban, hogy a jelentkezési lap mind a 3 helyére a Péchyt írjam be, mert tudtam, hogy nem fogok rosszul járni a sulival.

- Balogh Anna 9.NY.
Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

Nagyon sokáig nem tudtam eldönteni, hogy mi szeretnék lenni ha nagy leszek, majd eljöttem a Péchy Nyílt Napjára, és úgy éreztem, hogy megtaláltam a helyem. Magasépítő szeretnék lenni.

- Jónás Vivien, 12.A
Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum

Szerencsésnek érezhetem magam. Kreatív irányban dekoratőr szakmára iratkoztam be, ahol a sok szakmai tapasztalattal rendelkező oktatók kedvesen, segítőkészen tanítanak bennünket. Engem ez az iskola már régebben is megfogott, ugyanis édesanyám sok pozitív élményt, véleményt mondott. Ami csak jobban késztetett engem arra, hogy nekem itt a helyem. Így nem volt kérdéses hova szerettem volna beiratkozni, amikor befejeztem a 8. osztályos tanulmányaimat. Örülök, hogy hamar megtalálhattam a helyem. Sok mindent tanulhatok meg, rengeteget fejlődhetek és örülök, hogy elsajátíthatom ezt a képzést.
Mivel az iskola eléggé kreatív, színes, ezért ha elvégzem a szakmát, másik dédelgetett álmomat fogom felvalósítani, ami a kéz- és lábápoló technikus lesz.

- Szabó Alexandra
Debreceni SZC Kreatív Technikum

2020 szeptemberétől kezdtem tanulmányaimat a Debreceni SZC Kreatív Technikumában. Úgy éreztem magam, mintha egy tündérmesébe csöppentem volna. A nádudvari szakiskolában végeztem népi vászonszövőként. Közelebbről itt ismerkedtem meg a textillel, mint anyaggal. Azért választottam a divatszabó képzést, mert az általam szőtt textileket én is szeretném megvarrni. Ebben a szakmában teljes mértékben szabadjára engedhetem a fantáziámat, és ki tudom élni a kreativitásomat. Munkáimban a magyar népművészet elemeit szeretném ötvözni a mai divattal. Úgy érzem, hogy ez az iskola felkészít céljaim elérésére. Nagyon jó osztályba kerültem, egy fantasztikus osztályfőnökhöz (Borbélyné Laczkó Katalin). Osztályközösségünk a heti gyakorlatok által még jobban erősödik, nagyon jó hangulatban telnek az órák. Megtisztelőnek érzem, hogy ilyen nagy szakmai tudású oktatóktól tanulhatok.

- Varró Sára
Debreceni SZC Kreatív Technikum

Amikor nyolcadikos voltam, a sok ismeretlen iskola közül azért a Beregszászit választottam, mert olyan helyen van, ami könnyen, gyorsan megközelíthető, csendes. Persze tetszett az épület is, és az, hogy van uszoda, amit sajnos azonban még nem tudtam használni. Az osztályfőnököm már a beiratkozás után jobban meg szeretett volna ismerni, még az iskolakezdés előtt, és azóta is összetartja az osztályt. A tanárok a vírushelyzet ellenére is megtesznek mindent, hogy megfelelő alapot kapjunk a további évekhez. Én mechatronikai technikusi szakra járok, ami új a Beregszásziban. A felnőtté válás felé ez az első lépésem, melyhez itt megkapom azt a tudást, amely az életben való boldogulásomhoz kell.

- Tóth Tibor 9.E
Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum

A szüleimmel azért választottuk a Beregszászit, mert a technikusi osztályokban öt év alatt két szakmát és egy érettségit is tudunk szerezni, de közben akár egy nyelvvizsgára is szert tehetünk. Itt a tanárok többsége jó fej, jól képzett, és remek tanár-diák kapcsolat kialakítására is van lehetőség.A szakmai képzések nagyon színvonalasak. Én elektronikai technikus és PLC programozó technikumi osztályba járok, amit nagyon szeretek és nagyon érdekes dolgokat tanulok, látok napról napra. Az osztálytársaimmal a négy év alatt nagyon jó kapcsolatot építettünk ki, rengeteg programra és akár versenyekre is együtt járunk, amiben az iskola teljes mértékben támogat minket.

- Brutóczki Norbert 12.A
Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum

Örülök, hogy ezt az iskolát választottam, mert a felszereltsége megállja a helyét a 21. században is. A tanárok és diákok között jó a viszony és bizalommal fordulhatunk tanárainkhoz. Az iskola és környezete tiszta, rendezett és jól karbantartott. Érettségi mellett sok szakmát is lehet tanulni.

- Csató Attila 11/A
Debreceni SZC Baross Gábor Technikum,
Szakképző Iskola és Kollégium

Azért szeretek ide járni, mert nagyon kedvesek, közvetlenek és segítőkészek a tanárok. Sok szakma van. Az iskola szép és tiszta, jó programok vannak. Az iskolának fontos, hogy a diákok jól érezzék magukat.

- Völgyi Roland 11/A
Debreceni SZC Baross Gábor Technikum,
Szakképző Iskola és Kollégium

Alapvetően az esti képzést azért tudnám ajánlani, mert mellette van idő dolgozni. Úgy mondom ezt, hogy én is dolgozom. Sok energiát igényel a kettő együtt, de az igazat megvallva, szerintem megéri, mert színvonalas oktatás van itt, a Mechwartban. Az iskolát ajánlom mindenkinek, akit érdekel az informatika, mert úgy gondolom, hogy itt a tanárok mindegyike tesz azért, hogy megfelelő tudást adjanak át azok számára, akik szeretnének fejlődni.

- Balogh Efraim
Informatikai rendszer- és
alkalmazás-üzemeltető technikus
Debreceni SZC Mechwart András
Gépipari és Informatikai Technikum

Mindig is szerettem a kémiát és a matekot, így a vegyésztechnikus szakma nagyon közel áll hozzám. Nagyon izgalmas számomra, amikor kémiai reakciók során új anyagokat hozhatok létre, emellett egy meglévő anyag, pl. élelmiszer vizsgálatát is nagyon szívesen végzem. 2020. decemberben végeztem élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnökként a Debreceni Egyetemen levelező tagozaton, ahol sajnos nem volt lehetőség gyakorlati képzésen részt venni, így a vegyésztechnikus képzettség ehhez is tökéletes kiegészítés. Bátran ajánlom mindenkinek ezt a szakot, aki hasonlóképpen rajong a kémia világáért, vagy egy meglévő képzését szeretné gyakorlatban tökéletesíteni. Emellett GYES-en lévő anyukák is el tudják végezni, akik munkahelyet szeretnének váltani, mert 2 kisgyermek anyukájaként mondhatom, hogy az iskolában tanító fiatalos csapattal összeegyeztethető.

- Szabó-Kovács Beáta, 1/13. V
Debreceni SZC Vegyipari Technikum

Elég hosszú lenne felsorolni, hogy miért ezt az iskolát választottam, és hogy miért nem bántam meg. A portástól kezdve, a szaktanárokon át, az iskolaigazgatóig nem tudok olyan itt dolgozó személyt mondani, aki ne lenne végtelenül kedves, segítőkész és tapintatos. A tanárok humorral megszórt szigorral tanítanak bennünket, hogy ne legyen unalmas az óra, de azért tényleg mindenki megtanulja az anyagot, ami egyáltalán nem száraz, hála a laboratóriumi gyakorlatoknak. Aki elsajátítja azt, amit itt megtanítanak, az gyakorlatilag akárhol elhelyezkedhet, bármelyik cégnél, az ország akármelyik pontján, és nem kevés fizetéssel fogják megbecsülni munkáját.

- Marozsán Patrik, 11. E
Debreceni SZC Vegyipari Technikum

Sok jót hallottam az iskoláról, sok ismerősöm is járt ide, köztük a tesóm és az egyik barátnőm. Ahogy láttam, ők nagyon szerették, megfelelő tudást szereztek itt és szakmában dolgoznak azóta is. A közeg nagyon jó, nagyon tetszik. A tanárok is jók, közvetlenek és rugalmasak. A programozás és a weblap-fejlesztés az, amit jobban tanulunk itt, az iskolában, az elméleti részt pedig inkább otthon, ott jobban bele kell merülni a dolgokba.

- Bartha Nikolett
Informatikai rendszer- és
alkalmazás-üzemeltető technikus
Debreceni SZC Mechwart András
Gépipari és Informatikai Technikum

Kérdésed van? Keress minket bizalommal!     felveszem a kapcsolatot

×
Tanulj akár munka mellett, teljesen ingyen rövid
képzési idővel!

Szakmai képzés honlapra borítókép

Felnőttek ingyenes szakmai képzése