Hírek
Pénzes László
Új rekordok születtek Debrecenben
Debrecen város napja alkalmából új étel született, mely a hungarikumnak választott debreceni párossal, sajttal, gomolyával és medvehagymával töltve a debreceni batyu nevet kapta. A magyar Függetlenségi Nyilatkozat 175 éves évfordulójának és a szabad királyi városi rang elnyerésének tiszteletére, ezen a napon 2180 db debreceni batyu várta a Kossuth térre látogatókat.
A rekordkísérlet tárgya az egy napon elkészített és kiosztott debreceni batyu, célja pedig a város gasztronómiai értékeinek védelme és kiemelkedő minőségben történő megújítása, valamint a Debreceni Értéktár egy új különlegességgel való gazdagítása volt. A rekordkísérletre a Kossuth téren került sor, ahol a Debreceni Szakképzési Centrum, a Debreceni Tankerületi Központ és az egyházi fenntartású intézmények tanulóinak részvételére számított a város.
– Mondhatnánk azt is, hogy Debrecen születésnapja van ma, hiszen 1693-ban ezen a napon kapta meg a szabad királyi városi rangot – mondta Papp László a batyu kiosztását megelőzően. – Ezt a napot igyekeztünk minél emlékezetesebbé tenni, hagyományosan ilyenkor szoktuk megköszönni azoknak a debreceni polgároknak a munkáját, életútját, teljesítményét, akik sokat tesznek a városért, de volt egy nagyon jó ötlet, melynek nem tudtunk ellenállni. A Hajdúsági Gasztronómiai Klub vezetői, munkatársai és partnerei kitalálták, hogy tegyük különlegesebbé Debrecen város napját, mely több szempontból is fontos, hiszen 175 évvel ezelőtt Debrecen volt Magyarország fővárosa, ezért készült az 1849 darab debreceni batyu. Mivel 331 évvel ezelőtt kapta meg a város a szabad királyi város rangot, ezért hozzátettünk még 331 darabot, tehát összesen 2180 péksütemény várt kiosztásra. Nagy öröm lenne, ha ez az étel olyan tetszést aratna, hogy ünnepnapokon felkerülne a debreceni családok asztalára – fogalmazott.
– A mai napon azt kell kihangsúlyoznunk, ami Debrecent évszázadok óta jellemzi, ez pedig az összefogás. Napjainkban is ezt látjuk: Debrecen fejlődik és azért tud fejlődni, mert ha szükséges, akkor összefogunk és közösen bármilyen feladatot megoldunk – mondta Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója. – Azt gondolom, hogy ez a mai nap is egy nagyon komoly összefogás eredménye, hiszen a rekordkísérlet egyik része, a 2180 batyu már megvan. Ahogy körbenézek a Kossuth téren, sok fiatalt és velük együtt Debrecen jövőjét is látom, hiszen akár a Debreceni Szakképzési Centrumban, akár más intézményben helyezkednek el, mindenképp a város jövőjét építik majd – összegezte.
– Mi, a Baptista Szeretetszolgálat, örömmel csatlakoztunk két intézményünkkel, a Diószegi Sámuel Baptista Technikum és Szakképző Iskolával, valamint az EURO Baptista Két Tanítási Nyelvű Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolával ehhez a kezdeményezéshez. Számunkra fontos a szeretetvendégség, mert a Biblia is beszél erről és nagyszerű dolog az, amikor vendégül látjuk egymást – emelte ki Szász Veronika, a Baptista Szeretetszolgálat oktatási igazgatója. – Amikor idejöttem, azon gondolkoztam, vajon Kossuth Lajos mit szólna, ha most itt lenne köztünk. Mit mondana, ha látná, hogy így ünnepeljük a várost? Azt gondolom, hogy büszke lenne ránk, büszke lenne arra, hogy az utódnemzedék ugyanúgy magyarnak érzi magát itt, Debrecenben is. Nagyon örülünk annak, hogy ez a 2180 batyu elkészült. Hiszem, hogy Debrecen ott van Isten kezében és mi, a Baptista Szeretetszolgálat azért dolgozunk, hogy hittel és szakértelemmel jelen legyünk az oktatási intézményekben – mondta.
Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója úgy fogalmazott, a kiosztásra váró ételben a kolbász jelképezi az erőt, melyet a hagyma megfűszerez, a gomolya pedig meglágyít, ahogyan a jó étel az ember szívét. – Nagyon büszke vagyok a Debreceni Tankerületi Központ által fenntartott iskolák tanulóira, kollégáira és örülök, hogy ennyien fontosnak tartották a rekordkísérletben való részvételünket – emelte ki.
Rédai Attila, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub elnöke elmondta, kiemelt feladat a klub számára, hogy utánpótlásuk legyen, ezért is fontos az iskolákkal, a várossal, az országgal együtt dolgozniuk és tevékenykedniük azon, hogy minél hatékonyabban átadják azokat az ízeket, azokat a hagyományokat, amiket az öregektől, a mesterektől megtanultak. – Látom a kollégáimon, a barátaimon és a klubtagjainkon, hogy ezt a célt elértük és elérjük. A debreceni batyu receptjét mindenki megtudja majd, de először szeretnénk látni a jelenlévők arcát, amikor beleharapnak az ételbe, mert nagyon sok ember dolgozott ezeken a péksüteményeken, akik rengeteg munkát fektettek beléjük, de az elégedett arcokért megéri annyit dolgozni – fogalmazott.
A beszédeket követően a batyuk kiosztása következett, mellyel kapcsolatban Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke elmondta, nem csupán a batyuk számát nézték, de a kiosztás sebességét is. – Debrecen városáé a dicsőség abban a tekintetben is, hogy a debreceni batyukat a lehető leggyorsabban sikerült kiosztani, hiszen a 2180 péksüteményt 280 másodperc alatt „tüntették el” a jelenlévők, ezzel pedig másodpercenként 7 egész ¾ batyunak „kelt lába” – fogalmazott.
GALÉRIA
Új rekordok születtek Debrecenben
KAPCSOLÓDÓ HÍREK
Debrecen gazdaságát és szakképzését mutatja be a fórum
A Cívishír rendezvényén egymásratalának a munkát- és tanulási lehetőséget keresők és a cégek.
BDR Média
Állásbörze és felnőttképzési expó
Ügyfélszolgálati Irodánk és Felnőttképzési Osztályunk munkatársai szeretettel várnak minden érdeklődőt a FÓRUM Debrecen Bevásárlóközpont -1. szintjén a színpadon 9:00-től este 18:00-ig.
DSZC
20 éves jubileumát ünnepli a Manz Hungary Gépgyártó Kft.
Sikeres az együttműködés a Debreceni Szakképzési Centrum és a Manz Hungary Gépgyártó Kft. között. Elindult a vállalat 20 éves jubileumát ünneplő programsorozat, ennek első állomása volt a csütörtöki közös sajtótájékoztató. Üzembejáráson pedig bemutatkoztak a képzésben résztvevő fiatalok a vállalat CNC-forgácsoló, festő, illetve lakatos-hegesztő területein.
Beke Ivett