Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2024. márc. 20.
Beke Ivett

    A jövőképesség szolgálatába helyezzük a szakképzést

    Közös rendezésű kiállítást- és konferenciát szervez a KKV szektort megcélozva, az EDC Debrecen, a VOSZ Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezete, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Debreceni Szakképzési Centrum. Sikeres volt a JövőKép Expo-t megelőző szakmai tanácskozás a DSZC Központi Munkaszervezetében megvalósult szakmai fórumon, kedden, amelyen Hajdú-Bihar Vármegyei kis- és középvállalkozások képviselői vettek részt. Dr. Papp László polgármester szerint új korszak kezdődik a nagyrendezvények életében.

    A jövőképesség szolgálatába helyezzük a szakképzést

    Szakmai tanácskozást tarott közösen az EDC Debrecen, a VOSZ Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezete, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Debreceni Szakképzési Centrum. A keddi program az április 4-én megrendezendő „JövőKép Expo - Képzés és Karrier a KKV Szektorban” című kiállítás- és konferenciát megelőző beharangozó szakmai tájékoztató fórumaként valósult meg. A résztvevők több megközelítésből is hallhattak Debrecen gazdaságáról, humánerőforrás-utánpótlás támogatási programokról, valamint szakmai és képzési együttműködési lehetőségekről.

    A hagyományteremtő szándékkal idén életre hívott kiállítás és konferencia célja a szakképzési centrum, a helyi kis- és középvállalkozások és a tanulók közötti szakmai és képzési együttműködés megerősítése. A rendezvény lehetőséget teremt majd a vállalkozásoknak bemutatkozni és toborozni, míg a tanulók számára egyedülálló alkalmat kínál majd a szakmai ismereteik elmélyítésére és a lehetséges karrierlehetőségek felfedezésére. A program kiemelten hangsúlyozza a szorosabb szakmai együttműködés fontosságát a szakképzés és a vállalkozások között, elősegítve ezzel a sikeres karrierépítést a KKV szektorban.

    A szakmai fórumon mintegy 50 kis- és középvállalkozás vett részt.

    _________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, napjaink egyik legfontosabb kérdése a jövőképesség, - a városban, a gazdasági szereplők között és az ember mindennapi életében. A jövőképesség szolgálatába helyezzük a szakképzést – jelentette ki, hiszen technológiai újítások vannak jelen, modernizációról, mesterséges intelligenciáról, Ipar 4.0-ról, Ipar 5.0-ról beszélünk, azonban az emberi szerep kulcsfontosságú. Az emberek, szakemberek minőségi kihívása adott, kiemelt feladatunk, hogy ebben segítsünk. Debrecen egy virágzó, folyamatosan gyarapodó város, ahol a gazdasági növekedés példaértékű. Egy szellemi központ volt mindig is a történelemben, ma a mindennapokban ehhez már kiváló gazdasági központtá is kinőtte magát. A Debreceni Szakképzési Centrum a versenyképesség érdekében igyekszik tenni a kezdetektől fogva, ezt a felvételi eredmények is folyamatosan megerősítik, idén újabb 5%-os növekedésről lehet beszámolni a jelentkezéseket tekintve. A szakképzési centrum széles dimenzióban biztosít lehetőségeket a piaci igények támogatására. Tirpák Zsolt a keddi szakmai fórum által előrevetített JövőKép Expo – Képzés és Karrier a KKV Szektorban című rendezvényt is bejelentette. Elmondta, a négy partner összefogásában megvalósuló program a kis- és középvállalkozók számára kínál majd bemutatkozási lehetőséget. Tudnivaló, hogy a nagyvállalatok professzionális HR stratégiával rendelkeznek, amely a KKV szektor számára nem mindig rendelkezésre álló erőforrás. Kiemelte, az expo célja, hogy a KKV-k találkozhassanak a diákokkal, egyrészt duális együttműködés kialakítása, másrészt pedig végzett, bizonyítvánnyal rendelkező fiatalok megismerése érdekében. Ez a rövidtávú, azonnali cél, de az expo egy hosszútávú, rendszeres program kezdete is, amellyel a DSZC szeretne egy párbeszédet, monitoring programot létrehozni a kis- és középvállalkozásokkal. Tirpák Zsolt úgy fogalmazott: „a cél, hogy a sikeres pályaorientáció sikeres karrierprogram legyen”, mivel úgy véli „a jövőképesség egyet jelent a versenyképességgel”.

    Az eseményen Dr. Papp László polgármester is köszöntötte a KKV szektor képviselőit, beszédét egy rövid történeti visszatekintéssel kezdte. Elmondta, ha visszatekintünk az elmúlt évtizedre, látható, hogy az elmúlt 10 év történései messze túlmutatnak a jelenen, a város olyan gazdasági fejlődésen, egy olyan gazdasági transzformáción megy keresztül, amely nagyon kevés város számára adatik meg. Ez rengeteg lehetőséget, kihívást és feladatot kínál a város számára. Hangsúlyozta, bár kiemelt fókuszterület a város számára a KKV szektor, az elmúlt időszak a nagyvállalatok érkezéséről, letelepítéséről szólt, ugyanakkor megmaradt a fókusz a helyi vállalkozások támogatásán, a város mentorációval is segíti őket, hiszen fontos kérdés, hogy a fejlesztési források hogyan hasznosulnak, hogyan épülnek be a kis- és középvállalkozások életébe. Kijelentette, hogy a KKV szektor versenyképességét kell javítani, hiszen a multinacionális vállalatok „hatalmas gépezettel, HR hadsereggel, brand-del” keresik a legkiválóbb munkaerőt. Ugyanakkor nagy a merítési kör, hiszen több mint 12 ezer tanulót számlál a DSZC tanulói bázisa. Ennek kapcsán köszöntet mondott a DSZC-nek és intézményeinek munkájáért, hiszen akárcsak a Debreceni Egyetem, folyamatosan bővül és megújul az igényeknek megfelelően. Dr. Papp László polgármester elmondta: az adottságok rendkívül jók, kérdés, hogy mennyire tudunk élni ezzel.

    Úgy véli, a négy partner által megvalósuló program új korszakot nyit a nagyrendezvények életében, hiszen ilyen jellegű, ilyen volumenű rendezvény eddig inkább többnyire a nagyvállalatok bevonására fókuszált. A város azon dolgozik, hogy a helyi mikro-, kis- és középvállalkozások felkészüljenek az új kihívásokra, hogy a termelési folyamatokba, a szolgáltatási körbe sikeresen be tudjanak kapcsolódni.

    _________________________________________________________________________________________________________________________________________________

    A köszöntőket követően szakmai tanácskozás következett, a KKV szektor képviselői Pécskay Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetőjének; Dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárának, Balogh Károly, a VOSZ Hajdú-Bihar Vármegyei szervezetének elnökének, valamint Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatójának előadásait hallgathatták meg. Lehetőség volt interaktív részvételre, kérdésekre.

    Az eseménynek kiemelt célja volt bemutatni az április 4-ei program kereteit, az Expo megvalósításának tervezett lépéseit, kiemelni a résztvevő cégek számára a rendezvény különlegességét, valamint hangsúlyozni a duális képzésben való együttműködés fontosságát és lehetőségeit is.

    A „JövőKép Expo - Képzés és Karrier a KKV Szektorban” című rendezvény 2024.04.04. csütörtökön, 10 és 17 óra között várja majd a látogatókat a Kölcsey Központban.

    GALÉRIA

    A jövőképesség szolgálatába helyezzük a szakképzést

    DSC_0015.jpg
    DSC_0051.jpg
    DSC_0063.jpg

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    20 éves jubileumát ünnepli a Manz Hungary Gépgyártó Kft.

    20 éves jubileumát ünnepli a Manz Hungary Gépgyártó Kft.

    Sikeres az együttműködés a Debreceni Szakképzési Centrum és a Manz Hungary Gépgyártó Kft. között. Elindult a vállalat 20 éves jubileumát ünneplő programsorozat, ennek első állomása volt a csütörtöki közös sajtótájékoztató. Üzembejáráson pedig bemutatkoztak a képzésben résztvevő fiatalok a vállalat CNC-forgácsoló, festő, illetve lakatos-hegesztő területein.

    2024. ápr. 19.
    Beke Ivett
    A város fejlődéséért

    A város fejlődéséért

    A Debreceni Szakképzési Centrum kancellárjának munkásságát Pro Urbe díjjal ismerték el Debrecen város napján.

    2024. ápr. 12.
    DSZC
    Új rekordok születtek Debrecenben

    Új rekordok születtek Debrecenben

    Debrecen város napja alkalmából új étel született, mely a hungarikumnak választott debreceni párossal, sajttal, gomolyával és medvehagymával töltve a debreceni batyu nevet kapta. A magyar Függetlenségi Nyilatkozat 175 éves évfordulójának és a szabad királyi városi rang elnyerésének tiszteletére, ezen a napon 2180 db debreceni batyu várta a Kossuth térre látogatókat.

    2024. ápr. 12.
    Pénzes László


    KIMIKK
    4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.I.K. Hofmann Personal Kft. INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Debreceni Szakképzési Centrum

        4030 Debrecen, Fokos utca 12.

      • Telefon: 06-52/437-311

        E-mail: dszc@dszc.hu

        OM azonosító: 203033

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

        Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


      2024Debreceni Szakképzési Centrum