Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Projektek


KEHOP-5.4.1-16-2016-00588

  • A kedvezményezett neve: Debreceni Szakképzési Centrum
  • A projekt címe: Energiatudatosságé a jövő
  • A projekt azonosító száma: KEHOP-5.4.1-16-2016-00588
  • A projekt kezdő időpontja: 2020.01.27.
  • A projekt befejezésének időpontja: 2022.07.25.
  • A támogatás összege: 4 922 303 Ft
  • A támogatás intenzitása: 100%

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A projektben a Debreceni Szakképző Centrum által fenntartott alábbi intézmények Debreceni SzC Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, Debreceni SzC Beregszászi Pál Technikum és a Debreceni SzC Vegyipari Technikum vesz részt.  Az intézmények nevelési elveihez kapcsolódik a környezettudatos nevelés. Ehhez kapcsolódva a projektben interaktív tematikus szemléletformálási programsorozatot szervezünk. A programsorozatban bevonásra kerülnek az iskola tanulói, és pedagógusai. A pályázat benyújtását megelőzően megvalósíthatósági tanulmány készült, annak igazolására hogy a pályázatban megvalósítani tervezett programok megalapozottak, illetve hozzájárulnak az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő szemléletformálással összhangban az Energia- és Klímatudatossági Szemléletformálási Cselekvési Tervhez. Az elmúlt évtizedekben egyre világosabban körvonalazódott ki, hogy az emberiség környezetszennyező és energia pazarló életvitele hosszú távon a természeti erőforrások kimerüléséhez, ökológiai katasztrófához vezethet.  A gyermekekben feltétlenül tudatosítani kell, hogy ő is, már ebben a fiatal korban felelős a környezetéért, felelős saját életviteléért, életmódjáért, felelős azért, hogy hogyan alakítja hétköznapjait, mit tart értéknek, és mit tart megbecsült dolognak. A projekt nem csak a felelős gondolkodást és szemléletet kívánja kialakítani, megerősíteni, de törekszik arra is, hogy aktív, cselekvő magatartásra motiválja őket. A programsorozatok interaktív programjai ezek ellen hatnak csoportmunkával, feladatokkal, mozgásra serkentéssel, a tapasztalat és közös élmények útján szerzett tudás és ismeretek biztosításával. A programsorozatunk 3 témából fog állni, amelyeket egy-egy világnap köré fogunk kötni, hogy a gyerekek jobban tudjanak azonosulni az energiahatékonysággal és kézen foghatóvá vállaljanak számukra.

Az első program a víz világnapja köré fog épülni, ahol a vízzel, mint energiaforrással, életerővel, valamint energiatakarékossági lehetőségekkel és a vízfogyasztás csökkentésével kapcsolatos ismeretanyag kerül átadásra. Az elméleti rész filmvetítést is magába foglaló interaktív elemekkel tarkított. Az előadás során elhangzott illetve látott információk alapján kvíz feladatokon keresztül kerülnek lebonyolításra a játékos tesztek.
Gyakorlati rész: Az energia megtakarítással kapcsolatban illetve a víz mint megújuló energia forrás múltbeli és jelen alkalmazása témában 6-8 diás ppt-előadás készítése a feladat. Az előadás készítése során a 4-5 fős csoportok laptop vagy tablet segítségével állítják össze a prezentációkat. A véglegesítést követően egy-egy diák megtartja a rövid előadást.

A második program a Föld világnapja alkalmával kerül megrendezésre. Bemutatásra kerülnek a megújuló – és nem megújuló energiaforrások fajtái, jellemzői, alkalmazási lehetőségek, előnyeik-hátrányaik. Az elméleti rész filmvetítést is magába foglaló interaktív elemekkel tarkított. Az előadás során elhangzott illetve látott információk alapján kvíz feladatokon keresztül kerülnének lebonyolításra a játékos tesztek. A gyakorlati rész során a kiscsoportok egyszerűen kezelhető építő-csomagokból napenergiával működő kisautót építenek, melyekkel demonstrálható a megújuló energiaforrások használata.

A harmadik téma nap pedig rendhagyóan a szülők bevonásával fog történni és egy energia hatékonysági nap lesz. A nap mottója: „A kevesebb néha több – Energiahatékonysági módszerek, megközelítések a lakóházak esetében”. Az elméleti részben a résztvevők sorba veszik a lakóházak energiahatékonysági fejlesztési során alkalmazható műszaki, technológiai beavatkozásokat és lehetőségeket. A gyakorlati részben kiscsoportokban energiatakarékos házakat kell tervezniük a résztvevőknek. A diákok és a szülők csoportokra bontva egy-egy fiktív ház leírását kapják meg (pl. panellakás, családi ház, társasházi lakás, tájolás, jellemző épületadottságok, stb.), amelynek adottságai alapján brainstorming keretében össze kell állítaniuk, hogy milyen külső és belső beavatkozásokkal tudják energiahatékonnyá tenni a házat. Az ötleteket a csoportok felvezetik egy-egy flipchart papírra, majd bemutatják egymásnak az ötleteiket.
Ezen utolsó alkalommal kerülne lebonyolításra a harmadik tanulmányi verseny is. A tanulmányi verseny feladatlappal kerül megszervezésre.

- Energiahatékonysági nap képei itt tekinthető meg.

 

GALÉRIA

Víz világnapja

IMG_20220421_164155.jpg
IMG_20220421_164157.jpg
IMG_20220421_155947.jpg

GALÉRIA

Föld világnapja

IMG_20220407_132240.jpg
IMG_20220407_132258.jpg
IMG_20220407_132535.jpg


KIMIKK
4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.I.K. Hofmann Personal Kft. INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Debreceni Szakképzési Centrum

      4030 Debrecen, Fokos utca 12.

    • Telefon: 06-52/437-311

      E-mail: dszc@dszc.hu

      OM azonosító: 203033

      Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

      Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


    2024Debreceni Szakképzési Centrum