Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2024. máj. 6.
Pénzes László

    Átfogó sajtótájékoztató

    Az érettségi és a szakmai vizsgákról, a felvételi és a versenyeredményekről, valamint nyári táborairól tartott sajtótájékoztatót a Debreceni Szakképzési Centrum.

    Átfogó sajtótájékoztató

    A Debreceni Szakképzési Centrum 11 iskolája technikumi, szakképző iskolai, szakiskolai és előkészítő évfolyamos tanulmányi területeket hirdetett meg a középfokú felvételi eljárásban.

    A jelentkezők 92 tanulmányi területre jelentkezhettek: 19 ágazat, 39 technikumi és 29 szakképző iskolai szakma, továbbá szakiskolában 4 részszakma közül választhattak.

    – Május 2-án egy mérföldkőhöz értünk, hiszen eldőlt, kik azok az általános iskolás diákok, akik felvételt nyertek az iskoláinkba – mondta Szilágyi Sándor, Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója a sajtótájékoztatón. – A centrum intézményei az elmúlt időszakban folyamatos növekedést értek el, így ebben az évben a magas létszámot stabilizálnunk kellett a helyi gazdaság számára fontos ágazatokban. A jelentkezők száma alapján elmondhatjuk, hogy ez olyan ágazatokban is sikeres volt, amik az újonnan Debrecenbe települt gazdasági szereplők megfelelő körülményeinek támogatását is biztosítják. Ékes bizonyítéka ez annak, hogy a helyi oktatás és a gazdasági élet vonzó a környék fiataljai és szüleik számára – fogalmazott.

    A rendes felvételi eljárásban 1667 főt vett fel a centrum, a fellebbezések és a rendkívüli felvételi eljárás eredményeként még 5%-os emelkedésre számítanak.

    A Debreceni SZC Irinyi János Technikum, a Debreceni SZC Kreatív Technikum és a Debreceni SZC Péchy Mihály Építőipari Technikum növelte jelentősebben a beiskolázási számait a múlt évhez képest: az Debreceni SZC Irinyi János Technikumban új ágazat (Rendészet és közszolgálat), a Debreceni SZC Kreatív Technikumban új szakma (okleveles óvodai nevelő) indul a 2024/2025. tanévtől.

    A legtöbb tanulót az Debreceni SZC Irinyi János Technikum (235 fő), a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum (210 fő) és a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium (193 fő) iskolázta be, a beiratkozás június 26-28. között zajlik majd.

    Fontos tudni, a tanulók ágazatra nyernek felvételt, a konkrét szakmáról az alapoktatás során szükséges nyilatkozniuk (szakképző iskolában 9. évfolyamon, technikumban 10. évfolyamon).

    A legnépszerűbb ágazatok (összhangban a helyi vállalati igényekkel) a Specializált gép- és járműgyártás, az Informatika és távközlés, a Turizmus-vendéglátás, az Építőipar, a Vegyipar, a Gépészet, valamint az Elektronika és elektrotechnika ágazat.

    A DSZC iskolái május 2-ig értesítették a jelentkezőket és általános iskolájukat a felvételi eljárás eredményéről (az egyeztetett felvételi jegyzék az iskolák honlapján is megtekinthető). A jogorvoslati eljárást megindító kérelmek (fellebbezések) benyújtására 15 nap áll rendelkezésre, a kérelmek elbírálásáról a főigazgató dönt június első napjáig. A rendkívüli felvételi eljárás május 6. napjától veszi kezdetét.

    Érettségi és szakmai vizsgák

    A 2024. május-júniusi vizsgaidőszakban a Debreceni Szakképzési Centrum 1403 tanulója tesz érettségi vizsgát, ebből 12. technikumban előrehozott érettségi vizsgáját 1143 fő kezdi meg.

    Középszinten a legtöbben a magyar nyelv és irodalom, a matematika és a történelem tantárgyakból érettségiznek, míg emelt szinten 160 tantárgyi vizsgát bonyolítanak le, a legtöbben angol nyelvből és történelemből vizsgáznak.

    A 2020-tól bevezetett technikumi oktatásban a tanulók 5 éves (esetenként 6 éves) szakmai oktatásra nyernek felvételt. Érettségi bizonyítványukat a 13. évfolyam végén a technikusi oklevelükkel együtt kapják meg (az 5. érettségi tárgyat a technikusi szakmai vizsga váltja ki), ugyanakkor 12. évfolyamon előrehozott érettségi vizsgát tehetnek bármely kötelező érettségi vizsgatárgyból.

    A 2024. május-júniusi vizsgaidőszakban 2553 diák és képzésben résztvevő tesz szakmai vizsgát. Ebből 2275 fő szakmajegyzékes, 278 fő kifutó OKJ-s szakmát szerezhet. 65%-uk nappali rendszerű szakmai oktatásban, 35%-uk felnőttek szakmai oktatásában vesz, vett részt.

    A legtöbb vizsgázó az alábbi iskoláinkból kerül ki: Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola, Debreceni SZC Irinyi János Technikum, Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium, Debreceni SZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum és Kollégium.

    A legtöbb szakmajegyzékes az alábbi szakmákban kaphat oklevelet/szakmai bizonyítványt: Vállalkozási ügyviteli ügyintéző, Villanyszerelő, Logisztikai technikus, Szoftverfejlesztő és -tesztelő, Kereskedelmi értékesítő, valamint Vegyész technikus.

    A legtöbb kifutó OKJ-s Gépgyártástechnológiai technikus, Informatikai rendszerüzemeltető, Műszaki informatikus, valamint Autóelektronikai műszerész szakképesítést szerezhet.

    A szakmájuk sztárjai

    A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara XVII. alkalommal, 2024. április 24-26. között szervezte meg Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont F és G pavilonjaiban a Szakma Sztár Fesztivált, az országos szakmai versenyek döntőit. A fesztiválon 65 szakma 18 szakmacsoportjában versengtek a fiatal szakemberek. A Debreceni Szakképzési Centrumból 9 tanuló ért el kimagasló eredményt: 6 fő 2. helyezéssel, 2 fő 3. helyezéssel és 1 fő 4. helyezéssel zárta a versenyt.

    – Ez volt életem első versenye, így nagyon izgultam, ahogy azonban bepakoltunk és megkaptuk a versenyfeladatot, realizáltam, hogy erre képes vagyok és elmúlt az izgalmam is – fogalmazott Pozsgai Zsolt, a Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola ács tanulója, aki a Szakma Sztár Fesztiválon a 3. helyen végzett. Egy tetőszerkezet tervrajzát kaptuk, aminek élkészítéséhez a szakmai tapasztalatunkat kellett elővennünk. Igyekeztem a magam útján járni, ami talán kicsit meg is nehezítette a dolgomat. Nagyon örülök a 3. helyezésnek, itthonról sokan szurkoltak nekem, de külön hálás vagyok az osztálytársiamnak és az osztályfőnökömnek, akik a helyszínen is biztattak. A következő lépés az életemben az álláskeresés, azt pedig megtapasztalhattam ezen a versenyen, hogy bár folyamatosan lépést kell tartanunk a szakma fejlődésével, azért az új technológiák mellett a régieket sem szabad elfelejtenünk – összegezte.

    – Gratulálok azoknak a diákoknak, akik méltán, a régi hagyományt folytatva képviselték a várost és a helyi szakképzést a Szakma Sztár Fesztiválon – mondta Prof. Dr. Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke. – Ha magasan van a léc - márpedig itt magasan van -, akkor azt átugrani mindig nehezebb, de a Debreceni Szakképzési Centrum tanulóinak versenyeredményei azt mutatják, hogy az itteni szakképzés ezt képes teljesíteni. Debrecenben folyamatos és állandó a fejlődés, ám a fiatalok aktivitását és a szakképzés alkalmazkodóképességét bizonyítja a városba betelepülő világhírű cégek száma is – fogalmazott.

    Nyári táborok

    Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is szeretettel várják a szakmák és technológiák iránt érdeklődő általános iskolásokat a Debreceni Szakképzési Centrum napközis nyári táborai, melyeket két helyszínen: a centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében (DKA), illetve a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában szerveznek. A DSZC-táborok ingyenesek.

    – A DKA táboraiba szeretettel várjuk a technológiák iránt érdeklődő 10-14 éves általános iskolásokat. A táborokban különböző számítógépes alkalmazásokat, szoftvereket használunk, és megtanítjuk a gyerekeket az internet által kínált lehetőségek használatára a tanulás terén – mondta Gyöngyné Czene Ágnes, a Digitális Közösségi Alkotótér műhelymestere. – Alkotás közben számos kompetencia fejlesztése történik: matematika, természetismeret, nyelvi kompetencia, társas kompetencia, problémamegoldó kompetencia, a kommunikáció, a tolerancia mások nézeteivel és viselkedésével szemben, és nem utolsó sorban a digitális kompetencia – összegezte.

    Az első tábor időpontja 2024. június 24-28, témája „Debrecen, az élhető város”. Egy város, ami puzzle formákból áll össze. Adott 12 tervező és 12 terület, amiből a gyerekeknek létre kell hozniuk a várost - minden diák kap egy szektort, amiért felel: gazdaság, oktatás, egészségügy, sport, közlekedés; és amit még a gyerekek fontosnak tartanak egy város kialakulásában. Mindezt a digitális technikák segítségével hozzák létre: lézerrel vágnak, 3D nyomtatnak, fúrnak, faragnak, festenek, ragasztanak.

    A második tábor időpontja 2024. július 22-26, témája: „Varázsoljuk át anyu konyháját!”. A tábor alatt újra hasznosítanak különböző üvegeket, színes anyagokból készítenek evőeszköztartót, vagy éppen kartondobozokból asztali dekorációt, és közben a digitális technikákról sem feledkezünk el. Terveznek majd egyedi szalvéta tartókat, névre szóló poháralátétet, sütikiszúrókat, ültetőkártyát a fontosabb eseményekre, hogy a konyha főnökei még szívesebben alkossanak benne.

    A harmadik tábor időpontja 2024. augusztus 12-16. Ezen a héten a fiatalok megalkothatják álmaik otthonát 3D nyomtatás segítségével. A gyerekek nagy része előszeretettel rendezi át a szobáját, mindig újítana valamit a megszokott környezetén. Ez a tábor ennek ad teret, hisz egyre többször láthatunk a televízióban, vagy a különböző portálokon híreket arról, hogy 3D nyomtatással készülnek komplett házak, berendezések.

    Bővebb információ a nyári táborokról: https://bit.ly/4dvy69g

    Jelentkezési lap: https://bit.ly/4dpQxfj

    – A „Kiskukta táborba” szeretettel várjuk a vendéglátás iránt érdeklődő 6-14 éves általános iskolásokat a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolába (4027 Debrecen, Vénkert u. 2.) 2024. június 24-28. és 2024. július 22-26 között – fogalmazott Makai Mária, a Debreceni SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola intézményvezetője. – Célunk a cukrász, szakács és pincér szakmák megismertetése a gyerekekkel játékos formában. Alapismereteket és alapműveleteket sajátítanak el, amelyeket otthon is alkalmazhatnak. A résztvevők feladatai közé tartozik naponta a tízórai, az ebéd és az uzsonna elkészítése, valamint az asztalok előkészítése és terítése, kreatív ötletek alapján szendvics, saláta, sütemény készítése, fűszerek, zöldségek, alapanyagok megismerése. A tábornak nevelőszándéka is van, a gyerekeket az oktatók egészséges táplálkozásra és egy egészségesebb életmód kialakítására is sarkallnak, de az élelmiszerek tudatos felhasználására és a zéróhulladék szemléletre is szeretnénk megtanítani a kicsiket. A táborozók lehetőséget kapnak kézügyességük, kreativitásuk fejlesztésére, egyéniségükhöz illő tevékenységek végzésére – összegezte.

    Bővebb információ a Kiskukta táborokról: https://bit.ly/4dvy69g

    Jelentkezési lap: https://bit.ly/3Wp4gwX

     

    GALÉRIA

    Átfogó sajtótájékoztató

    DSC_0941.jpg
    DSC_0946.jpg
    DSC_0970.jpg

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Amatőr Kiütő Bajnokság - A továbbjutás volt a tét

    Amatőr Kiütő Bajnokság - A továbbjutás volt a tét

    A Mozdulj, Debrecen! iskolaprogram szervezésében amatőr kiütő bajnokságot rendeztek a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégiumban közel 170 diák részvételével.

    2024. máj. 17.
    Pénzes László
    Tanítsunk Magyarországért Nyári táborok

    Tanítsunk Magyarországért Nyári táborok

    Nyári tábor a szakképzés jegyében – a lehetőségektől távol élő általános iskolások barangolhatnak majd Debrecen városában. A háromturnusos tábort a Debreceni Szakképzési Centrum és a Tanítsunk Magyarországért Program szakmai szerve, a Tanítsunk Magyarországért Alapítvány közösen szervezi, a város és a DSZC gazdasági partnereinek támogatásával. Debrecen városa a diákok számára a közösségi közlekedés és szabadidős programok igénybevételét térítésmentesen biztosítja a tábor ideje alatt.

    2024. máj. 16.
    Beke Ivett
    Megválasztották a DSZC új diáknagyköveteit

    Megválasztották a DSZC új diáknagyköveteit

    Idén is meghirdette „DSZC nagykövet leszek”! pályázatát a Debreceni Szakképzési Centrum. A pályázatra azok a nappali képzésben tanuló diákok jelentkezhettek, akik kellő elhivatottságot és kreativitást éreznek magukban ahhoz, hogy közösségi médiás tartalomkészítéssel és rendezvényeken való megjelenéssel bemutassák és népszerűsítsék szakmájukat és iskolájukat. A megtisztelő címet egy évre kapják a „mini-influenszerek” – idén 16 tanuló vehette át a kinevezést.

    2024. máj. 15.
    Kovács Szandra


    KIMIKK
    4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.I.K. Hofmann Personal Kft. INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Debreceni Szakképzési Centrum

        4030 Debrecen, Fokos utca 12.

      • Telefon: 06-52/437-311

        E-mail: dszc@dszc.hu

        OM azonosító: 203033

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

        Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


      2024Debreceni Szakképzési Centrum