Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek


2021. nov. 22.


HAON

  • DSZC
  • DSZC iskolái
  • Szakképzés
  • Szakképzésé a jövő!
  • Debreceni SZC Irinyi János Technikum

Az Irinyiben végzett diákok keresettek a munkaerőpiacon

A Debreceni SZC Irinyi János Technikum a város egyik meghatározó, régi hagyományokon alapuló szakképzést folytató iskolája, amely követve a változásokat, folyamatosan alkalmazkodik a gazdaság és a munkaerőpiac által diktált követelményekhez.

Az Irinyiben végzett diákok keresettek a munkaerőpiacon

– Jövőre ünnepeljük iskolánk 70 éves fennállását. Eredetileg élelmiszeripari szakképzéssel foglalkoztunk, mára azonban bővült a paletta. Fontos számunkra, hogy minden diákban felfedezzük a tehetséget, és megpróbáljuk kihozni belőlük a maximumot. Vannak olyan tanulók, akik tanulmányaik elkezdése után jönnek rá, hogy rosszul választottak, mert a képességük vagy az érdeklődésük nem felel meg az elképzelésüknek. Ezeknek a gyerekeknek is segítünk az esetleges szakmaváltásban, vagy ágazatváltásban – fogalmazott Szilágyi László igazgató.

Az iskola szolgáltató jellegű képzéseket biztosít

– Most indítunk először sportedző-sportszervező osztályt, amely középfokú edzői képesítést ad. Bízunk benne, hogy ez hiánypótló szakma lesz a városban és a régióban, hiszen rengeteg olyan fiatal van, aki szeretne a sportban karriert építeni. A sporthoz kapcsolódóan fitness-wellness instruktor szakot is indítunk. Az ide jelentkezők a szak elvégzése után fitnesztermekben dolgozhatnak, csoportos edzéseket vezethetnek, illetve személyi edzőként is tevékenykedhetnek. Közlekedés és szállítmányozás ágazatunkon belül logisztikai technikus képzés indul. Debrecen jelentős logisztikai központ, ezért a nálunk végzett logisztikai technikusok egy intenzíven fejlődő ágazat lehetséges munkavállalói lesznek.

A turizmus-vendéglátás ágazatban vendégtéri szaktechnikus és turisztikai technikus képzésekre jelentkezhetnek az érdeklődők. A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak. Hatékonyan együttműködik a séffel a választék kialakításában. – Aki nálunk végez, alkalmassá válik egy kisebb vendéglátó egység elvezetésére is – tette hozzá.

A turisztikai technikus tanulók utazásszervezéssel, szállodák ügyintézésével, az idegenforgalommal ismerkednek meg részletesen. Ők is megismerkednek egy vendéglátó üzlet belső tevékenységével.

A kisgyermekgondozó, -nevelő szakon tanulók bölcsődékben tudnak majd elhelyezkedni. – Ha a diákok megfelelő szinten vizsgáznak a képzés végén, akkor könnyebben be tudnak jutni egy óvónőképzőbe is – fűzte hozzá az igazgató. Az élelmiszeripari ágazatban három osztály indul duális képzés keretében: pék, pék-cukrász, valamint hentes és húskészítmény-készítő. 9. évfolyamban a tanulók az iskolai tanműhelyben töltik a gyakorlatukat. A duális gyakorlati képzés 10-11. osztályban indul meg a különböző cégeknél. Itt magas jövedelmet, a képzés végeztével pedig általában konkrét munkaajánlatot kapnak a diákok. Mindhárom szakképző iskolai osztályban végzett tanulóink azonnal jól fizető munkahelyhez juthatnak.

Mint elmondta, jelenleg energetikai felújítás zajlik, melynek során nyílászárókat cserélnek, valamint külső szigetelést kap az épület. Minden tanterem okostáblával, számítógéppel és projektorral van felszerelve. Öt tanteremben informatikához kapcsolódó órákat tudnak tartani.

A diákok mindennapi kikapcsolódását is segítik

– Diákönkormányzatunk nagyon aktív. Sokféle rendezvényre próbáljuk tanulóinkat elvinni. A különböző pályázatokon keresztül részt veszünk külföldi utazásokon is, nemrég jött haza egy csoportunk Debrecen testvérvárosából, Lublin-ból. Tanulmányi kirándulásokra, céglátogatásokra járunk. Szabadidős programjaink a koronavírus-járvány miatt az elmúlt időszakban sajnos nehezebben megszervezhetőek – fejtette ki.

Folyamatosan figyelik a piaci igényeket

– Az a tervünk, hogy minél több tanulót próbáljunk bevonni a duális képzésbe. Ez a diákok számára is nagyszerű lehetőség, hiszen cégeknél, vállalatoknál tanulhatják meg a szakmát, a munkafolyamatokat. Új szakmák, új képzések bevezetésében is gondolkodunk. Folyamatosan figyeljük, hogy a piacnak mire van szüksége. A szakképzésben tanuló diákjaink szinte azonnal munkába tudnak állni, de sokkal több hentesre és pékre lenne szüksége az iparnak. Ezek nem könnyű szakmák, de a benne dolgozók jobban keresnek, mint egy tanár – emelte ki Szilágyi László.

Forrás: haon.hu

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Aki szakmát tanul, jövőt választ!

Aki szakmát tanul, jövőt választ!

A megújult szakképzés számos alternatívát kínál a nyolcadikos diákok számára.

2021. nov. 4.


DSZC

Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködést írt alá a Debreceni Szakképzési Centrum és a Deufol Hungary Kft.

2021. júl. 7.


DSZC

DKA műhelylátogatás

DKA műhelylátogatás

Általános iskolások látogatták meg pénteken a Burgundia utcai Digitális Közösségi Alkotóműhelyünket.

2021. júl. 2.


DSZC

Széchenyi 2020