Debreceni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek


2021. nov. 17.


DSZC

  • DSZC
  • Szakképzés
  • Szakképzésé a jövő!
  • Projekt

Elindult az "Ágazati képzőközpont kialakítása a Debreceni Szakképzési Centrumban" projekt

A Debreceni Szakképzési Centrum sikeresen pályázott a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program által meghirdetett GINOP-6.2.7-20 számú „Ágazati Képzőközpontok Infrastrukturális és szakmai felkészítése az új szakképzési struktúrára” elnevezésű pályázati felhívásra. A projekt keretében a DSZC 247,39 millió forint, 100% intenzitású, vissza nem térítendő Európai Uniós támogatással Ágazati képzőközpontot hoz létre a specializált gép- és járműgyártás ágazat területén. A projekt részleteiről szerdán sajtótájékoztatón számoltunk be.

Elindult az "Ágazati képzőközpont kialakítása a Debreceni Szakképzési Centrumban" projekt

Az eseményen Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja és Horváth-Zelei Attila, pályázati-projekt osztályvezető vett részt.

A szakképzés 4.0 stratégiát kiindulási pontként használva azt gondoljuk, hogy a szakképzés megújulási folyamatának vannak kulcsállomásai. A szakképzés 4.0 legfontosabb eleme az infrastruktúra megújulása, élhető és korszerű tanműhelyi környezet kialakítása, az oktatók továbbképzése és vonzó életpálya biztosítása a szakképzésben részt vevő diákok számára. A Debreceni Szakképzési Centrum számára nagyon fontos, hogy a diákok használható tudáshoz jussanak tanulmányaik alatt – kezdte beszédét Tirpák Zsolt.

Hozzátette, hogy ennek érdekében a gyerekek üzemi környezetben, duális vállalati partnernél ismerkedhetnek választott szakmájukkal. Az iskolában a közismereti tárgyakat tanulják, a vállalati partnerek pedig felvállalhatják akár a teljes szakmai oktatást, vagyis, nemcsak a gyakorlati ismeretek, hanem akár a szakmai elméleti anyag oktatását is. Mindehhez személyi és tárgyi feltételekre van szükség, amelyet a nagyvállalatok könnyen teljesítenek, viszont a kis- és középvállalatok a feltételek egy-egy szeletét tudják csupán biztosítani, de nekik is szükségük van a szakember-utánpótlásra.

Az ő érdekeiket, szakmai támogatásukat erősítve került megfogalmazásra az Ágazati képzőközpont. Ez egy olyan szakmai tér, egy olyan lehetőség, ahol a kis- és középvállalkozások összefognak, és együtt tudják teljesíteni a személyi- és tárgyi feltételeket. Amennyiben ehhez a szakképzési centrum is csatlakozik, egy igazán erős szakmai hátteret tud biztosítani az Ágazati képzőközpont számára – húzta alá Tirpák Zsolt.

Horváth-Zelei Attila pályázati-projekt osztályvezető úr a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum 247,39 millió forint Európai Uniós támogatással Ágazati képzőközpontot hozhat létre partnereivel együttműködésben a specializált gép- és járműgyártás ágazat területén.

Az Ágazati képzőközpont megalakításával célunk a duális képzés erősítése, a duális képzésben felmerülő adminisztrációs terhek racionalizálása, a kis- és középvállalkozások hajlandóságának növelése a DSZC-vel történő klaszter létrehozására, a szakképzett humánerőforrás biztosítása, a gyakorlati oktatáshoz szükséges, vonzó infrastruktúra biztosítása, illetve hosszútávon hozzájárulás a gazdasági növekedéshez – hangsúlyozta Horváth-Zelei Attila.

Mint mondta, a fejlesztés eredményeként a Debreceni Szakképzési Centrum Gáborjáni Szabó Kálmán utca 4. szám alatti telephelyének átalakítására kerül sor. Az infrastrukturális beruházás megvalósítása során négy tanműhely létrehozása valósul meg, amely a gépészeti alapozó, gépi forgácsoló műhely, gyártási folyamat szimulációs labor, mechanikai mérőlaborok megalkotását foglalja magába. Az ingatlanfejlesztési munkákon túl eszközfejlesztésre is sor kerül, ezzel teljessé téve a magas színvonalú szakmai oktatást. A beruházások mellett az Ágazati Képzőközpont tevékenységet támogató képzések is megvalósításra kerülnek.

 

Kapcsolódó sajtóanyagok:

Dehír | HAON

GALÉRIA

Elindult az Ágazati Képzőközpontok fejlesztése a Debreceni Szakképzési Centrumban projekt

DSC_0104 (1).jpg
DSC_0090.jpg
DSC_0114.jpg
DSC_0114 (1).jpg
DSC_0119.JPG

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködési megállapodás

Stratégiai együttműködést írt alá a Debreceni Szakképzési Centrum és a Deufol Hungary Kft.

2021. júl. 7.


DSZC

DKA műhelylátogatás

DKA műhelylátogatás

Általános iskolások látogatták meg pénteken a Burgundia utcai Digitális Közösségi Alkotóműhelyünket.

2021. júl. 2.


DSZC

Továbbra is várjuk a jelentkezőket!

Továbbra is várjuk a jelentkezőket!

A 25 év alattiakat nappali, a 25 év feletti jelentkezőket "esti" munkarendű, ingyenes képzésekkel várjuk.

2021. júl. 2.


DSZC

Széchenyi 2020