Ugrás a fő tartalomra

4030 Debrecen, Fokos utca 12.


06-52/437-311

Széchenyi 2020

Hírek


2024. febr. 28.
Beke Ivett

    Karrierhét a Vegyiben

    Vállalati partnerekkel való ismerkedés, karriertervezés, pályaorientáció – ezek a vezérgondolatai a Debreceni Szakképzési Centrum iskoláiban megvalósuló karrierheteknek. A programsorozat minden intézményünkben megvalósul, hogy iránymutatásként szolgáljon a jövőre való tekintettel.

    Karrierhét a Vegyiben

    Tanulóink és oktatóink számos interaktív előadáson szerezhetnek élményeket és ismerhetik meg még közelebbről Debrecen város gazdaságát. Szerdán a Debreceni SZC Vegyipari Technikum következett.

    A Debreceni Szakképzési Centrum kezdeményezésére mind a 11 intézményében megvalósul a Karrierhét nevű programsorozat, hagyományteremtő szándékkal. Ezeknek a célja, hogy minden iskolában legyen egy olyan hét, amikor interaktív programok, önfejlesztő előadások várják a fiatalokat, amelyek hozzásegíthetik őket a régióban rájuk váró karrierlehetőségek megismeréséhez.

    Ez a hét az iskolák életében kifejezetten élményekkel és újdonságokkal teli. A centrumvezetés célja a karrierhét megálmodásakor az volt, hogy egy olyan programsorozatot valósíthassanak meg az iskolák, ahol hasznosítható tudást szerezhetnek a diákok a jövőbeni karrierjükre vonatkozóan. A hét ötletét a centrum adja, de tartalommal az iskola tölti fel, annak érdekében, hogy a tanulók minél alaposabban megismerjék és felfedezzék a szakmájukban rejlő lehetőségeket.

    A héten számos interaktív előadás várja a gyerekeket a Vegyipariban, elsajátíthatják az önéletrajzírási technikákat is, de üzemlátogatás is bekerült a témahét programtervébe. Szerdán a városvezetés képviseletében Dr. Barcsa Lajos érkezett előadni a tanulóknak Debrecen város karrierlehetőségeiről, gazdaságáról, ezzel is támogatva karriertervezésüket. Az eseményen elsőként Szabó Zoltán, a Debreceni SZC Vegyipari Technikum igazgatója köszöntötte a diákokat, elmondta, hogy sok lehetőséggel bír az intézményben zajló karrierhét, egymásnak adják a kilincset a céges partnerek az iskolában, amelynek segítségével a Vegyipari tanulói megismerhetik a különböző karrierlehetőségeket, és megbizonyosodhatnak róla, hogy jó helyen vannak. A szerdai esemény pedig kiemelten különleges, hiszen most a városvezetés, a Debreceni Egyetem és a Debreceni Szakképzési Centrum vezetése érkezett az iskolába, hogy a vegyipar jelentőségéről, szerepéről, az abban való lehetőségekről tanácskozzanak.

    Dr. Barcsa Lajos alpolgármester az eseményen előadását egy rövid történeti áttekintéssel kezdte. Elmondta, a napjainkat meghatározó új gazdaságfejlesztési vonal elindítása azzal a céllal indult, hogy amennyire lehet, itt tartsa a munkaerőt, itt találjanak megélhetést a fiatalok, és a boldogulástért ne kelljen Budapestre vagy Nyugat-Európába elmenniük a cívisvárosból, a munkalehetőségek hiánya miatt. Az alpolgármester rámutatott, hogy már a 2010-es években is élhető város volt Debrecen, de a munkalehetőségek növelése érdekében a városvezetés célként tűzte ki, hogy a már itt lévő vállalatok, cégek mellé újabbakat csábítsanak a városba. Egyrészt, hogy minél több betöltendő pozíció jöjjön létre, másrészt pedig az iparűzési adó mértékének lehetséges növekedése miatt. A célok a következőképpen alakulnak: 2014 – 2020 Gazdaságfejlesztés; 2021 – 2030 Városfejlesztés.

    A korábbi években a gazdaság szerepe nem volt annyira meghatározó, ez folyamatosan pozitív irányba változik. 2020-ban az ipari termelés az egész országot tekintve Hajdú-Bihar megyében 2,8% volt. Ez 2030-ra akár 16%-ra is emelkedhet, annak köszönhetően, hogy azok a befektetők érkeznek a városba, akiket már bejelentettünk és akiket majd bejelenteni fogunk. Ez az arány már azt jelentheti majd, hogy a megyénk teljesítménye meghaladhatja a budapestit is.

    A jelenlegi adatok szerint csaknem 20 ezer munkahely jön létre 2030-ig, még 15 ezer a mostani fiatalokra vár. A városvezetés célja, hogy debreceni diákok tölthessenek be ezekből minél többet. Az alpolgármester méltatta a Debreceni Szakképzési Centrum erőfeszítéseit, miszerint a DSZC folyamatosan stratégiai megállapodásokat köt, hogy keretet biztosítson a gyerekek vállalatoknál való fejlődésének, valamint azért is, hogy a városi törekvéseket elősegítse.

    Fontos az oktatásfejlesztés és a különböző fenntarthatósági törekvések biztosítása – erre is rámutatott Dr. Barcsa Lajos. Annak érdekében, hogy Debrecen élhető hely legyen, különböző programokat valósít meg a város. Az alpolgármester említette a kultúra támogatását, a Csokonai Nemzeti Színház felújítását, a Civaqua-programot, a már megvalósult és tervezett napelemparkokat, valamint a fenntartható zöld tömegközlekedésre való törekvést is. Felhívta a figyelmet, hogy a pályakezdő fiatalok számára a város bérlakásprogramot tervez megvalósítani a jövőben.

    A karrierhét szerdai programja az iskolában egy pódiumbeszélgetéssel folytatódott, szó volt a vegyipar szerepéről a városban, pl. gyógyszeripar, kutatásfejlesztés, másrészt az elmúlt időszakban ideérkezett vállalatok által képviselt zöldenergia területéről is. Az Egyetem részéről a kutatásfejlesztés, a kutatóközpontok megléte került szóba. Elhangzott, hogy a Vegyipariból sok diák kerül ki, akiket az Egyetem képviselete kiválónak lát. A vegyipar perspektivikusan fejlődő terület – erről is beszéltek a felszólalók. Szilágyi Sándor főigazgató úgy véli, hogy az ország egyik legjobbja a Debreceni SZC Vegyipari Technikum, és felhívta a figyelmet az okleveles technikusi képzés lehetőségeire, valamint a duális képzés előnyeire.

    GALÉRIA

    Karrierhét a Vegyiben

    DSC_0071.jpg
    DSC_0094.jpg
    DSC_0110.jpg

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Tanítsunk Magyarországért Nyári Táborok

    Tanítsunk Magyarországért Nyári Táborok

    Diáknyelven szakképzésről – pályaorientációs programokon ismerkedhetnek hatodikos és hetedikes gyerekek a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeivel, képzési kínálatával és vállalati partnereivel. A DSZC és a Tanítsunk Magyarországért Program szakmai szerve, a Tanítsunk Magyarországért Alapítvány közös nyári táborai 3 turnusban 75 gyerek számára biztosítottak lehetőséget betekinteni cégek és iskolák kulisszái mögé.

    2024. júl. 17.
    Beke Ivett
    Campus Fesztivál Nyereményjáték

    Campus Fesztivál Nyereményjáték

    Játssz velünk és zsebeld be az értékes nyeremények egyikét!

    2024. júl. 16.
    DSZC
    A Debreceni Szakképzési Centrum piacképes szakmákat kínál minden korosztály számára

    A Debreceni Szakképzési Centrum piacképes szakmákat kínál minden korosztály számára

    Az érettségi vagy a szakmai bizonyítvány megszerzése után a frissen végzett diákok egy része már tudja, hogy az egyetem vagy a munkaerőpiac felé veszi-e az irányt, de előfordul az is, hogy nem feltétlenül tudják még eldönteni, mi legyen a következő lépés az életükben. A Debreceni Szakképzési Centrum számos remek lehetőséget kínál az érettségivel rendelkező fiatalok, a szakmát szerezni vágyó vagy a magukat átképezni kívánó ifjú felnőttek számára is.

    2024. júl. 15.
    DSZC


    KIMIKK
    4IG Nyrt.Alföldi Nyomda Zrt.ALFÖLDI TEJAquaticum Hotel**** - Natura ÉtteremArchline.XPBAUVIV Kft. BDR MédiaBest FMBMWBTBumet Hungary Kft.Bürkle Hungary Kft.Cívis Ház. Zrt.Daniella Kereskedelmi Kft.DEAC-Debreceni Egyetem Atlétikai ClubDebrecen AirportDebrecen BSC KerekasztalDebreceni Campus NP. KH. KFT.Debreceni EgyetemDebreceni Ifjusági HázDéri MúzeumDeufol Hungary Kft. Diehl Aviation Hungary DKV Zrt.dm Kft. Dryvit ProfiDVSC KézilabdaDVSC Labdarugó AkadémiaEDC DebrecenEPAMEurópaRádióFace Media ReklámügynökségFesto Hungary Kft.FISS AutomatikaFLOWSERVEFM90 CampusFőnix Rendezvényszervező Kft.HAJDU Autotechnika Zrt.Hajdú OnlineHajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és IparkamaraHajdú-Bihar Megyei KormányhivatalHajdú-bihari NaplóHajdú-Coop Zrt.Hajdúhús 2000 Kft.HedgeHair Kft.HonlapsikerHotel lyciumHUNÉP Zrt.I.K. Hofmann Personal Kft. INTER TAN-KER Kft.Karsol Kft.KeviépKrones Hungary Kft.Manz Gépgyártó Hungary Kft.MÁV Zrt Pályavasúti Területi Igazgatóság Debrecen MédiacentrumMédiaworks HungaryMetál-Sheet Kft.MOL MagyarországMVÁ Magyar Vasúti Áruszállító Kft.National Instruments Hungary Kft.Neopac Hungary Kft.NKHOerlikonOHOpus TigázOpus TitászPapik Fémmegmunkáló Üzem Kft.Paulik Fafeldolgozó Kft.Rádió1Richter Gedeon Nyrt.Schaeffler MagyarországSemcorpSENSIRIONSMC Hungary Kft.SUBAN Kéziműszer Hungary Zrt. Szib-Ép Kft.Takarék csoportTakarékbank Zrt.Teva Hungarythyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.Trans-Spedtranscosmos Kft.TRENKWALDER OUTSOURCING & HR SERVICESVámosgép Gép-és Acélszerkezetgyártó Kft. HungaryVisdyn Szolgáltató Kft.Vitesco Technologies Hungary Kft.WELDING 2000 Hegesztéstechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Debreceni Szakképzési Centrum

        4030 Debrecen, Fokos utca 12.

      • Telefon: 06-52/437-311

        E-mail: dszc@dszc.hu

        OM azonosító: 203033

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2020/008111

        Felnőttképző engedélyszáma:: E/2020/000310


      2024Debreceni Szakképzési Centrum